DomovNaši krajiSABINA MOZETIČ: “Da delamo dobro, se kaže v zadovoljstvu ljudi, ki tukaj živijo!”

SABINA MOZETIČ: “Da delamo dobro, se kaže v zadovoljstvu ljudi, ki tukaj živijo!”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V spletni izdaji Primorskih odmevov je direktorica občinske uprave Mestne občine Koper Sabina Mozetič v intervjuju spregovorila o delovanju in viziji občinske uprave, vplivu “političnih struktur”, o tem, da je župan Boris Popovič najpomembnejši menedžer v občini, prostorskem načrtovanju, “finančnem zdravju” občine, sodelovanju z drugimi institucijami in še marsičem.

Sabina Mozetič občinsko upravo v prvi vrsti vidi kot servis občanov. “Tu se tako rešujejo vsakodnevne težave občanov, zato je za njeno dobro delovanje ključno to, da je predvsem zelo odzivna. Pomembno je hitro in vnaprej prepoznati težave, ki bi lahko nastale na različnih ravneh delovanja občine in jih nato učinkovito reševati, seveda vse v dialogu s krajani,” je za Primorske odmeve dejala Mozetičeva.

Da je na koprski občini je vse od nastopa župana Borisa Popoviča izredno jasna ločnica med občinsko upravo in t.i. občinsko politiko, ki deluje preko mehanizmov v občinskem svetu in po političnih strankah je pojasnila, da je “župan tisti, ki že vse mandate, tako s pozicijo kot opozicijo, usklajuje različne interese in poglede, s ciljem, da se najpomembnejši projekti uspešno izvedejo. Delovanje občinske uprave je zato v tem pogledu jasno, lahko rečem tudi dokaj enostavno. Kajti ko občinska uprava pripravi neke akte, odloke, predpise, že vnaprej vemo, da bodo ti na občinskem svetu praviloma dobro sprejeti, ravno zato ker je župan tisti, ki usklajuje predpise, se po potrebi pogovarja in išče skupne rešitve tudi s tistimi, ki imajo morda različne poglede na delovanje občine. Zato lahko rečem, da ima v tem pogledu občinska uprava razmeroma lahko delo.”

Foto: arhiv MOK

Nadalje je za Primorske odmeve izpostavila, da je župan najpomembnejši menedžer v občini. Kot sama pravi se to “jasno odraža prav na primeru Kopra, ki mu zadnjih 15 let županuje Boris Popovič. Občino je namreč prevzel s podjetniško miselnostjo in duhom, saj ta zanj ne predstavlja zgolj skupek birokratskih predpisov, ampak jo vidi predvsem kot strukturo, ki omogoča občanom, podjetnikom razvijanje in življenje v čim bolj kakovostnem, lepem in uspešnem okolju.”

Glede finančne situacije koprske občine je poudarila, da “kljub temu da v različnih medijih večkrat beremo zapise o t.i. prezadolženosti Mestne občine Koper, moram ponovno zatrditi, da občina nima prav nobenih problemov finančne narave. Vsi dosedanji proračuni so bili namreč uspešno zaključeni, kar pomeni, da so bili zagotovljeni vsi načrtovani prihodki, ki so bili porabljeni v skladu s proračunom.”

Delo v občinski upravi je včasih tudi naporno, saj se vsi, ki tukaj delamo, dnevno srečujemo z različnimi težavami in problemi posameznikov, ki terjajo različne pristope k reševanju nastale problematike. Ker si vsak posameznik seveda želi najti čimprejšnjo rešitev za svojo težavo, kar je včasih nemogoče, saj vsak postopek zahteva določen čas, se ob tem srečujemo tudi s primeri nezadovoljnih občanov. Kljub temu se po svojih najboljših močeh trudimo, da tudi v teh primerih najdemo ustrezno rešitev ter konflikte rešujemo na miren in prijazen način. Je pa delo v občinski upravi tudi izjemno pestro in zanimivo, ne nazadnje zaposleni skupaj z županom Borisom Popovičem sooblikujemo Mestno občino Koper. Da delamo dobro, se kaže v zadovoljstvu ljudi, ki tukaj živijo, kot tudi v zadovoljstvu tistih, ki k nam prihajajo – in to je tisto pravo priznanje za dobro delo in uspehe, ki jih beležimo.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.