Še nekaj dni za prijavo na natečaj za Županovo vino in oljčno olje

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Do te srede, 8. januarja, se lahko prijavite na natečaja Mestne občine Koper za Županovo vino in oljčno olje.

Mestna občina Koper bo tudi letos prek javnega natečaja zbirala prijave za Županovo vino in oljčno olje, ki jih bo nato sredi meseca ocenila strokovna komisija in med njimi izbrala najboljše ter jih okronala z nazivom Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje 2020. Na natečajih lahko, tako kot prejšnja leta, sodelujejo pridelovalci s stalnim bivališčem v Mestni občini Koper. Vsak prijavitelj lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce ekstra deviškega oljčnega olja, pridelanega v okolišu slovenske Istre oziroma največ tri vzorce vina sorte malvazija in refošk, prav tako pridelanega v okolišu slovenske Istre.

Kot je znano, zmagovalna vina in oljčna olja, ki se ponašajo z nazivom Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje, občini odlično služijo v protokolarne in promocijske namene. Občina bo od zmagovalcev tudi letos odkupila dogovorjeno količino ustekleničenega vina in olja po vnaprej dogovorjeni ceni. Sicer so podrobnosti o odkupnih cenah in količinah oljčnega olja in vina so razvidne z natečajev, ki sta objavljena tukaj.

Spomnimo, da je aktualni nosilec naziva Županovo vino 2019 Malvazija 2017 Santomas, nosilec naziva Županovo oljčno olje 2019 pa oljčno olje Janka Bočaja Stara Kortina Cuvée 2018.

Sicer je sodelovanje na natečaju za županovo vino in oljčno olje za pridelovalce tudi odlična priložnost za dodatno promocijo. Mestna občina Koper bo namreč zmagovalce natečajev tudi letos še dodatno podprla pri promocijskih aktivnostih. Med drugim jim bo omogočila izdelavo profesionalnega promocijskega video spota in profesionalnih fotografij, ki bodo obenem služile promociji vinarstva in oljkarstva turistične destinacije Koper, sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2020, katerih vzorci ekstra deviškega oljčnega olja bodo dosegli zadostno število točk na mednarodnem tekmovanju Flos Olei 2021 za vključitev v vodnik, pa bo občina krila tudi strošek prijave za en vzorec oljčnega olja. 

Zmagovalna vina in olja so lahko tudi odličen spominek, na prodaj so v TIC-u v Pretorski palači, sicer pa so širši javnosti dostopni tudi v prodajalni Vinske fontane v Marezigah.

Vsi zainteresirani za sodelovanje na natečaju se za dodatne informacije lahko obrnejo na Turistično organizacijo Koper, rok za prijavo na natečaja se izteče to sredo, 8. januarja 2020.

Foto: Jaka Ivančič