DomovNaši krajiSkriti kotički koprskega zaledja: Škrline

Skriti kotički koprskega zaledja: Škrline

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Škrline so majhen, a zelo star zaselek ob sotočju rek Dragonje in Rokave.

Podoba kraja se je skozi čas zelo spreminjala. Ime so Škrline dobile po »škrlastih« kamnih, ki jih je tik nad zaselkom izoblikovala reka Rokava.

foto3_xl (1)
Območje Škrlin je priljubljen cilj za pohodnike in kolesarje. Foto: mtbslovenia.net

Ob sotočju obeh rek, Dragonje in Rokave, je potekalo veliko poti, ki so vodile v notranjost Istre. Ugodna geografska lega in obilica vode (poleg obeh rek proti Škrlinam tečejo še trije potoki) sta bila najbrž glavna razloga za to, da so na tem območju zrasli številni mlini.

V mlinih se je mlelo vse; koruza, pšenica, ječmen in celo sirek, ki se je uporabljal tudi za izdelavo metel. Mlini so tudi phali pšenico, ječmen in koruzo, otrobe pa potem uporabljali tako za hrano ljudi kot za živalsko krmo.

20161004_130116
Foto: ekoper.si

Škrline so zaselek Koštabone in tako spadajo v Krajevno skupnost Šmarje. Zaselek so nekoč sestavljale kortine, npr. Koslanova in Bočičeva kortina, kortina od Sunja, od Delošta in od Breča. Nekatere od naštetih so imele tukaj tudi svoj mlin. Od povojnih časov se je marsikaj spremenilo.

20161004_131443
Območje Škrlin se nahaja sredi krajinskega parka reke Dragonje s pritoki, ki velja za varovano območje. Foto: ekoper.si

Pridelovanje žitaric je močno upadlo, mnogi ljudje so se odselili v mesta, stari mlini pa niso bili konkurenčni tistim na elektriko. Slednji so namreč neodvisni od naravnih dejavnikov, kot je npr. rečni pretok. Tako so se tudi Škrline izpraznile, mlini pa so počasi propadali. Šele v zadnjem času je zanimanje za te kraje spet večje. V starih mlinih ter kortinskih poslopjih si nekateri urejajo vikende in uživajo v miru in neokrnjeni naravi.

Območje Škrlin se nahaja sredi krajinskega parka reke Dragonje s pritoki, ki velja za varovano območje. Narava je tu zelo slikovita in pristna, zato so ti kraji priljubljen cilj za pohodnike in kolesarje.

20161004_131123
Ena od najbolj priljubljenih pešpoti je t. i. Pot vodnih virov. Foto: ekoper.si

Področje je prepleteno s pešpotmi, ena od najbolj priljubljenih je t. i. Pot vodnih virov, ki se začne na trgu pred staro šolo oz. vaškim domom v Koštaboni. Pot je označena z informativno tablo, na kateri je načrt poti ter krajši opis. Če želimo slediti poti vodnih virov, pri stari šoli v Koštaboni zavijemo desno navzdol v dolino Dragonje.

Ves čas sledimo oznakam, v dolini se usmerimo levo in pridemo do Škrlin. Pot lahko nadaljujemo na Brič, Labor ali pa se pri Škrlinah obrnemo in vrnemo v Koštabono po drugi strani in tako zaokrožimo turo. Pot je prevozna tudi s kolesi.

20161004_125933
Poleg slapičev lahko pri Škrlinah občudujemo še tolmun ter brzice na Dragonji. Foto: ekoper.si

Ko se odločate, kam se boste podali na izlet, vam vsekakor predlagamo eno od pešpoti, ki vodi tudi mimo Škrlin. Narava je namreč tu še posebej slikovita. Predvsem sedaj, v času od jeseni do pomladi, ko je v strugah več vode, se lahko v polni meri naužijemo naravnih lepot. Prek vodoravnih plasti peščenjaka se namreč voda iz Rokave, tik preden se ta zlije z Dragonjo pri Škrlinah, preliva v slapovih. Ob samem sotočju  se nahaja še izvir Mohorica. Poleg slapičev lahko pri Škrlinah občudujemo še tolmun ter brzice na Dragonji.

Z besedami in fotografijami vam gotovo ne moremo prikazati tistega, kar vam narava lahko ponudi v živo. Zato predlagamo in priporočamo, da izkoristite jesenski čas, ki je idealen za obisk Škrlin in njihovih naravnih lepot. *