Sladka Istra letos z zeleno noto

Naši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Ne samo, da bodo letošnje promocijske majice prireditve zelene barve, zeleno usmerjena bo tudi prireditev sama. 

Prihodnji konec tedna (28. in 29. septembra) bo na glavnih trgih mestnega jedra Kopra 11. mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Ponudnikov na stojnicah, ki bodo tudi letos po mestu razporejeni po tematskih sklopih, bo še več kot lani, še slajši bo spremljevalni program. Tudi letos ga bodo sooblikovali kuharski šovi z znanimi imeni, kot so Ana Žontar Kristanc bolj znana kot blogerka, influencerka in voditeljica televizijske oddaje Ana kuha, pa Klemen Lampič in Jaka Mankoč iz oddaje MasterChef, nadobudni kuharji iz oddaje Mali šef ter prepoznavni obrazi iz televizijske oddaje Naj vam tekne in še in še.

Novost letošnje Sladke Istre bo tudi njena zelena nota. V soboto bo tako na Sladki Istri zaključek akcije Radia Koper in Luke Koper Plastika? Hvala ne, v sklopu katere so primorske gostinske obrate pozvali k zamenjavi plastičnih slamic z biorazgradljivimi. Akcijo bodo zaključili z akustičnim koncertom botre akcije, glasbenice Lee Sirk, ki bo zapela z balkona Pretorske palače.

Prav tako bo na prireditvi prisoten Marjetkomobil oziroma posebno vozilo Marjetice Koper, ki je opremljeno z mobilno zbiralnico ločenih odpadkov in javnost prek izobraževalno-informacijskih vsebin spodbuja k intenzivnejšemu ločevanju odpadkov. Mestna občina Koper bo v sodelovanju z Marjetico Koper ekološke otoke na prizorišču opremila z informativnimi tablami, ki bodo obiskovalcem pomagale pri ločevanju odpadkov, prav tako so organizatorji prireditve k doslednejšemu ločevanju odpadkov in uporabi okolju prijaznejše embalaže pozvali ponudnike na stojnicah.

Na prizorišču bo poskrbljeno tudi za pitno vodo iz pitnikov, ki jih bodo organizatorji postavili v sodelovanju z Rižanskim vodovodom Koper.

Nenazadnje bodo tudi promocijske majice Sladke Istre letos zelene barve, tako bodo na skrb za trajnostni razvoj spomnili tudi obiskovalce. Ti bodo sladke dobrote tudi letos lahko okušali v zameno za degustacijske kupone, ki jih bo na več informacijskih točkah na prizorišču mogoče kupiti v paketu petih kuponov za ceno treh evrov. Prav tako bodo na prodaj priročne kartonaste škatle za sladice, ki so okolju prijaznejše od plastične embalaže. Seveda pa so obiskovalci vabljeni, da embalažo za nakup sladic prinesejo s sabo od doma in tako tudi sami prispevajo kamenček v mozaiku pri skrbi za čistejše okolje.