DomovNaši krajiSladki zmagovalci so Slano doživetje, Darovi Istre in Sladki muškat 2017

Sladki zmagovalci so Slano doživetje, Darovi Istre in Sladki muškat 2017

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes, v petek, 14. septembra, zvečer so v Pokrajinskem muzeju v Kopru slavnostno razglasili zmagovalce strokovnih natečajev za Najizvirnejšo sladico Istre, Naj torto in Muškat Sladke Istre 2018.

Na natečaj za Najizvirnejšo sladico Istre 2018 se je prijavilo 8 ponudnikov z 11 različnimi sladicami. Slednje so letos bogatili predvsem okusi tartufov, fig, sliv, koromača in celo pršuta, rožmarina in refoška. Strokovno komisijo je najbolj prepričala sladica Darovi Istre, ki so jo pripravili v kavarni Cafe Central Lifeclass, srebrno odličje so podelili restavraciji Rizibizi za sladico U Istri rase figa, bronasto odličje pa Hotelu Marina Izola za sladico Ta lepa naša Istra. Najizvirnejša sladica po izboru novinarske komisije pa je postala sladica KoroMuch, ki so jo pripravili v restavraciji Admiral.

Strokovno komisijo je najbolj prepričala sladica Darovi Istre, ki so jo pripravili v kavarni Cafe Central Lifeclass.

Na natečaju za Naj torto Sladke Istre 2018 je sodelovalo 6 tort, ki jih je pripravilo šest različnih ponudnikov. Med poglavitnimi sestavinami tort letos najdemo gozdne sadeže, fige, breskve, bezeg, pa tudi sivko, solni cvet, pistacije in druge zanimive okuse.

Najizvirnejša sladica po izboru novinarske komisije pa je postala sladica KoroMuch, ki so jo pripravili v restavraciji Admiral.

Naziv »Naj torta Sladke Istre 2018«je strokovna komisija letos podelila hotelu Marina Izola za torto Slano doživetje, slednja je najbolj prepričala tudi komisijo, sestavljeno iz predstavnikov medijev. S strani strokovne komisije je srebrno odličje prejela torta Divja robida s sivko, ki so jo pripravili v kavarni Cafe Central – Lifeclass, bronasto odličje pa torta Figaro, ki so jo pripravili v Fetiche patisserie.

Naziv “Naj torta Sladke Istre 2018” je strokovna komisija letos podelila hotelu Marina Izola za torto Slano doživetje, slednja je najbolj prepričala tudi komisijo, sestavljeno iz predstavnikov medijev.

Strokovno komisijo za izbor Naj torte in najizvirnejše sladice Istre so letos sestavljali Ksenija Krajšek Mahorčič (Chef, gostilna Mahorčič), etnolog in pisec številnih knjig o gastronomiji in kulturni dediščini Slovenije prof. dr. Janez Bogataj – istočasno tudi v vlogi predsednika komisije za Naj torto Sladke Istre, slaščičarska mojstrica in lastnica slaščičarne Villa Soši v Umagu (Hrvaška) ter dobitnica številnih mednarodnih nagrad Dragica Lukin, ustanoviteljica in direktorica podjetja Vivo catering Jerneja Kamnikar, slaščičarski mojster in strokovnjak za čokolado Gorazd Potočnik, olimpijski in svetovni prvak kulinarične artistike ter izdelovalec skulptur iz čokolade Blaž Habjan in predstavnik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Erik Črnigoj.

Komisijo novinarjev pa so sestavljali predsednica komisije Urša Cvilak iz Revije 5 zvezdic, Toni Gomišček (Primorske novice), fotograf in novinar Jaka Ivančič (Radio Capris), Karina Cunder (Delo), Erter Pust (RTV Koper – Capodistria) in Matej Arh (POP TV).

Sladica U Istri rase figa, restavracije Rizibizi, je prejela srebrno odličje.

Strokovno komisijo za izbor Muškata Sladke Istre pa so sestavljali predsednica komisije Tamara Rusjan (predsednica komisije), Liliana Savioli, Majda Brdnik, Darko Cerkvenik in Bernarda Žitko. Slednja je med 10 vzorci vin 7 prijaviteljev z naslovom Muškat Sladke Istre 2018 okronala Sladki muškat 2017, ki so ga pridelali v Vinakoper. V roke Vinakoper pa je šlo tudi zlato odličjie za Cipro, 2016. Podelili so tudi 6 srebrnih odličij in dve zahvali za sodelovanje.

Zmagovalne sladice, torte in vina bo občinstvo lahko poskusilo na 10. Sladki Istri, ki bo v Kopru od 28. do 30. septembra.