DomovNaši krajiSlovenija s Turizmom 4.0 predstavljena v Alpbachu

Slovenija s Turizmom 4.0 predstavljena v Alpbachu

Naši krajiTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Evropski Forum Alpbach se je začel leta 1945, kot mednarodni poletni seminar na katerem se je v tirolskih hribih zbrala majhna skupina ljudi, ki spremembam ni hotela samo slediti, ampak jih soustvarjati. Danes je to eden glavnih evropskih dogodkov, predvsem na področju Alpe-Adrija, ki konec poletja zbere vodilne strokovnjake in veljake iz sveta gospodarstva, politike, kulture in civilne družbe. Letos smo z ekipo iniciative Turizma 4.0 svoj pečat, na katerega smo lahko ponosni, pustili tudi Slovenci.

Evropski Forum Alpbach je interdisciplinarna platforma za znanost, politiko, gospodarstvo in kulturo, ki jo v Sloveniji premalo poznamo in izkoriščamo. V okviru pestrega tritedenskega programa, ki obsega simpozije, seminarje in različne tematske debate, se vsako leto konec avgusta v vasici Alpbach na skoraj 1000 metrih nadmorske višine zbere okrog 5 tisoč udeležncev iz 90 držav. Slovenija se je letos predstavila s projektom Turizem 4.0 – novo paradigmo, ki na področje turizma uvaja tehnološke in poslovne modele iz že uveljavljene Industrije 4.0. Podobne ideje in pobude se rojevajo na različnih koncih sveta, vendar je slovenska med redkimi, če ne edina, ki je k stvari pristopila tako sistematično in celovito.

Europski Forum Alpbach je enkratna priložnost za navezovanje stikov. Od leve proti desni Hannes Androsch, renomirani poslovnež in politik ali dr. Franz Fischler, dologoletni evropski komisar za kmetijstvo in trenutni predsednik Foruma Alpbach, Tomi Ilijaš in dr. Urška Starc-Peceny. (foto: arhiv Turizem 4.0)

Od začetka letošnjega leta do danes so se ravno na to temo zvrstila različna potovanja okoli sveta, predstavitve od Kitajske, Mehike, vse do panela na 31. Blejski mednarodni eKonferenci konec junija, kjer so se na pobudo Arcturja zbrali predstavniki raziskovalnega in poslovnega sveta ter predstavniki države in lokalnih skupnosti in si zastavili izziv, kako lahko Slovenija prevzame vodilno vlogo v razvoju turizma 4.0. Takrat je to za marsikoga zvenelo še zelo drzno in neverjetno, vendar je kmalu sledila novica, da je konzorcij Arcturja in vseh treh slovenskih univerz ter podpore Skupnosti občin Slovenije bil izbran na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za spodbujanje izvajanja RR projektov. Sedaj ima ekipa, ki jo vodi dr. Urška Starc-Peceny, doktorica komunikologije in novih medijev, na razpolago 1,6 milijona Eurov za razvojno raziskovalni projekt. “To je čast in enkratna priložnost, da lahko z vodilnimi strokovnjaki v državi postavimo temelje za razvoj tega novega področja. Vsi hitijo v razvoj aplikacij in platform, bistvo pa je v tem, da se ustvari okolje v katerem različni deležniki v turizmu želijo sodelovati, se povežejo, izobrazijo s pravimi veščinami in izkoristijo tehnologije, da ustvarjajo vedno boljša doživetja za vsakega posameznika.”

Delavnica z izbranimi mladimi umi na temo Turizma 4.0 z dr. Vesno Kuralt, dr. Urško Starc-Peceny in Tomijem Ilijašem. (foto: arhiv Turizem 4.0)

Deklaracijo Tourism 4.0 podpisala tudi koprska občina 

Projekt se sicer uradno prične septembra, vendar so se številne aktivnosti, srečanja in druženja zvrstila že med poletjem. Oblikovala se je tudi deklaracija, ki jo na spletni strani www.tourism4-0.org lahko podpišejo vsi, tudi posamezniki, ki želijo kakorkoli biti del tega razvoja. Med prvimi, ki sta zamisel podprli in deklaracijo podpisale sta ravno Mestna občina Koper in LTO Rogla – Zreče, ki tudi sicer veljata za ene boljših občinskih organizacij, zadolženih za turizem, ki imata izredne ljudi z izkušnjami in željo po iskanju celovitih rešitev.

Osnove, ki jih bo postavil razvojno raziskovalni projekt, bodo ključnega pomena za sledenje viziji iniciative, odkrivanje inovacijskega potenciala v turističnem sektorju in kreiranje obogatene turistične izkušnje s pomočjo novih tehnologij. Vse to z namenom, da Slovenija postane razvojni poligon, primer dobre prakse pri uvajanju inovacij v realno okolje in vodilna sila v razvoju tega področja. Ob tem bodo uporabljene tehnologije kot so internet stvari, obdelavanje velikih zbirk podatkov, tehnologije blockchain, umetne inteligence, navidezne ter obogatene resničnosti ter superračunalniške infrastrukture.

Tomi Ilijaš in dr. Urška Starc-Peceny sta se na Evropskem  Forumu Alpbach med drugim srečala tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem, ki je projektu Turizem 4.0 izrazil podporo in poudaril, da je to priložnost za Slovenijo, ki je ne smemo zamuditi.