DomovNaši krajiSlovesnost ob 25. obletnici mornariškega diviziona v Gledališču Koper

Slovesnost ob 25. obletnici mornariškega diviziona v Gledališču Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Gledališče Koper bo popoldne gostilo slovesnost ob 25-letnici 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske in s tem rodu pomorstva pri nas. Slavnostni govornik bo predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, dogodek pa bo popestril koncert Orkestra Slovenske vojske.

Pred osrednjo slovesnostjo bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu, kjer domuje mornariški divizion, odprl razstavo o slovenski vojaški mornarici ter nagovoril pripadnice diviziona, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Foto: varensvet.si

430. mornariški divizion je neposredno podrejen Generalštabu Slovenske vojske in zagotavlja vojaško obrambo slovenskega akvatorija ter sodeluje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči na morju. Sestavljajo ga pomorski operativni center, odred za specialno podvodno delovanje, odred večnamenskih plovil in vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Pri svojem delu uporabljajo večnamensko ladjo Triglav, hitro patruljno ladjo Super Dvora MK 2 in druga plovila, izhaja s spletne strani Slovenske vojske.

Z ladjo Triglav so pripadniki mornariškega diviziona v preteklosti tudi uspešno sodelovali v mednarodnih človekoljubnih misijah za pomoč beguncem v Sredozemlju.