DomovNaši krajiŽUPANOVO VINO IN OLJČNO OLJE 2018: Slavila sta refošk in belica

ŽUPANOVO VINO IN OLJČNO OLJE 2018: Slavila sta refošk in belica

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška razglasili zmagovalce natečajev za Županovo vino in oljčno olje 2018. Med vini je strokovno komisijo tudi letos prepričal refošk, med olji pa je slavila belica.

Na letošnjem natečaju za izbor Županovega oljčnega olja je sodelovalo 23 oljkarjev s 26 vzorci oljčnih olj.

Devetčlanska komisija, ki so jo sestavljali Milena Bučar-Miklavčič, David Hrvatin, Mirjana Knez, Saša Ožbolt, Angelo Hlaj, Igor Novak, Teja Hladnik, Goran Gregorič in predsednik komisije dr. Vasilij Valenčič, je pretekli teden med vsemi prijavljenimi olji izbrala najboljše. Kot je povedal predsednik strokovne ocenjevalne komisije dr. Vasilij Valenčič, so bili vzorci oljčnih olj na letošnjem ocenjevanju resnično visoke kakovosti.

Strokovna komisija je tako naziv Županovo oljčno olje podelila olju Morgan belica 2017 Franca Morgana, naslov 1. spremljevalca je osvojila Oljarna Lisjak z oljčnim oljem Cuvee 2017, naslov 2. spremljevalca pa so podelili Darku Jakominu za BIO ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre ZOP – Karlonga 2017. Skupno so letošnjim sodelujočim podelili 24 zlatih, eno srebrno priznanje in eno zahvalo za sodelovanje.

Zmagovalec natečaja je poleg naziva prejel tudi posebno desko iz lesa oljke, Mestna občina Koper pa bo od njega odkupila najmanj 250 steklenic zmagovalnega olja za protokolarne in promocijske namene.

Prav tako bo občina odkupila še najmanj 150 steklenic olja 1. spremljevalca in najmanj 100 steklenic olja 2. spremljevalca.

Številne so bile letos tudi prijave na razpis za Županovo vino, nanj se je namreč prijavilo 17 vinarjev s kar 31 vzorci vin, od katerih je bilo 12 malvazij in 19 refoškov. Prijavljene vzorce je ocenila petčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznani vinarji, enologi, someljeji in strokovnjaki za vinarstvo Tilen Praprotnik, Majda Brdnik, Ingrid Mahnič, Barbara Repovš in predsednik komisije Gregor Kocjančič. Kot je povedal predsednik Gregor Kocjančič, je bila letošnja konkurenca sicer močna, a je pri finalnem izboru odločala celotna harmonija vina.

Laskavi naslov je letos tako že drugo leto zapored prejel Aleš Hrvatin iz vinske kleti Vinales za Refošk 2016. Skupno so podelili 8 zlatih, 19 srebrnih ter 4 bronasta priznanja.

Zmagovalec natečaja za Županovo vino 2017 je poleg naziva prejel tudi posebno nagrado, in sicer dekanter Steklarne Rogaška, Mestna občina Koper pa bo od njega odkupila najmanj 500 steklenic zmagovalnega vina.

Slavnostno razglasitev rezultatov in podelitev nagrad je danes zvečer gostila protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega. Za prijetno glasbeno popestritev je poskrbela priznana in večkrat nagrajena glasbenica Tinkara Kovač v spremljavi kitarista Daniela Matiča, prav posebno vzdušje pa sta pričarala tudi plesalca Siniša Bukinac in Dana Petretič. Poleg oljkarjev, vinarjev, vinske kraljice slovenske Istre Julije Jogan ter drugih gostov se je dogodka udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki je pohvalil vse sodelujoče, saj se že vrsto let trudijo za razvoj vinarstva in oljkarstva v občini, kar potrjujejo tudi njihovi uspehi tako na državnih kot tudi mednarodnih tekmovanjih. Zato jih je poimenoval za ambasadorje in odlične promotorje naših krajev.