DomovNaši krajiŠole ostajajo zaprte, dovoljeno opravljanje nekaterih storitev

Šole ostajajo zaprte, dovoljeno opravljanje nekaterih storitev

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji dopisni seji sprejela odločitev, da bodo vrata osnovnih in srednjih šol ostala zaprta, šolanje se za vse razrede seli na splet, nujno varstvo vrtčevskih otrok ostaja. Novost je tudi sproščanje nekaterih omejitev prodaj in ponujanja storitev.

Vsi učenci se bodo od ponedeljka naprej šolali na daljavo, saj na podlagi vladnega sklepa o podaljšanju ukrepov in omejitev na področju vzgoje in izobraževanja šolski zavodi ostajajo zaprti. Vrtci bodo tudi v prihodnjem tednu na podlagi svoje presoje in predlogov županov opravljali le nujno varstvo otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti na drug način.

V veljavi še naprej ostajajo omejitve gibanja. Zbiranje je omejeno na šest ljudi, veljata prepoved gibanja med 21.00 in 6.00 ter prehajanja med občinami. V odlok o omejitvah gibanja je Vlada RS vnesla nekaj sprememb, med drugim je natančneje opredelila, da lahko občinsko mejo prečka otrok v spremstvu starša, delodajalci pa lahko zaposlenim izjavo o prihodu na delo izpolnijo za daljše obdobje (za en teden ali mesec), in ne vsak dan posebej.

Z današnjim dnem je v skladu z vladnim odlokom dovoljeno opravljanje nekaterih storitev in dejavnosti, pri katerih obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe. Od danes je možno izvajati pedikuro, ki je pomembna za preventivno nego starejših, ponovno delujejo specializirane otroške trgovine, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, prodajalne pohištva in specializirane prodajalne z motornimi vozili. Med izjemami so tudi storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarne in zlatarne. Število ljudi v zaprtih javnih prostorih je odslej omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko oziroma na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

V trgovskih centrih morajo zagotoviti tudi ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok za stranke pred vstopom in ob izstopu iz prostorov ter redno prezračevati oziroma zagotavljati ustrezno ventilacijo prostorov, v katerih se izvaja dejavnost.

Foto: Shutterstock