DomovNaši krajiSpomin na padle v Kućibregu ostaja živ

Spomin na padle v Kućibregu ostaja živ

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so predstavniki Hrvaške in Slovenije počastili spomin na 76. obletnico bitke pri Kućibregu, ko je v bojih proti nemškemu okupatorju leta 1944 padlo več kot 120 hrvaških, italijanskih in slovenskih partizanov. Čeprav je letošnje obeležje minilo v znamenju posebnih ukrepov, so zbrani znova dokazali, da je spomin na pretekle dogodke še živ in da ga je treba tudi v prihodnje ohranjati. Komemoracije se je v imenu Mestne občine Koper udeležil župan Aleš Bržan in ob tej priložnosti ob spomenik padlim položil venec.  

Proslava v Kućibregu vsako leto združi predstavnike vseh treh narodov, ki si prizadevajo ohranjati vrednote svobode, tovarištva, spoštovanja med narodi, za katere so padli številni mladi Slovenci, Hrvati in Italijani. Letos je ta minila nekoliko drugače, upoštevajoč veljavne ukrepe in omejitve. Slovesnosti se je v imenu županov občin slovenske Istre udeležil koprski župan Aleš Bržan in se skupaj s predsednikom Zveze združenj borcev Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marjanom Križmanom ter predsednikom koprske zveze Vojkom Vodopivcem poklonil padlim borcem. Vsi trije so pred tem vence položili tudi na pokopališču v Hrvojih.

V imenu Republike Slovenije se je številnim borcem pred spomenikom v Kućibregu poklonil ekonomski svetovalec na Veleposlaništvu RS v Zagrebu Bernard Šrajner, na vse tiste, ki so izgubili življenje leta 1944, so se spomnile tudi delegacije Istrske Županije, občine Buje in hrvaških združenj borcev NOB. Predsednik Združenja borcev Buje Edi Andreašić je navzoče nagovoril in jih spomnil na bitko, ki je zahtevala 120 mladih slovenskih, hrvaških in italijanskih življenj.

Borci so se že takrat borili za visoke ideale in vrednote, ki bi morali biti temelj današnji družbi. Kot je poudaril Andreašić, moramo verjeti, da se bomo lahko prihodnje leto zbrali v večjem številu in tako na tradicionalen način poskrbeli za obeležje, ki si ga padli mladi borci nedvomno zaslužijo. Ob tem je dodal, da je današnja prisotnost zbranih dokaz, da spomin na bitko in žrtve v Kućibregu ne bo zamrl, ampak bo ohranjen in živ v skupni zavesti ljudi ostal še dolgo.