DomovNaši krajiSpoznajte Grisonijevo zapuščino

Spoznajte Grisonijevo zapuščino

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Med občudovanja vredno kulturno dediščino Kopra spada tudi bogato založena knjižnica grofov Grisoni, nekdaj last vplivne in bogate družine, ki pa je danes shranjena v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper. Z današnjim dnem se je tako pričel dvodnevni medinstitucionalni dogodek Mestne občine Koper ob Evropskemu letu kulturne dediščine z naslovom Plemiška družina Grisoni. Dogodka sta se udeležila tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani in vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

“Namen današnjega nadvse pomembnega dogodka za kulturo, ki smo ga organizirali prav v okviru Evropskega leta kulture je predstavitev ene najobsežnejših knjižnic iz 19. stoletja, ki se nahaja pri nas,” je svoj govor začel koprski podžupan Alberto Scheriani in nadaljeval: “Tudi danes imamo pripravljene zelo dobro zastavljene projekte kulturnega dogajanja, varovanja kulturne dediščine in projekte za naložbe v kulturno in prometno infrastrukturo naših krajev, poleg vsega tega pa tudi sveže in prodorne ideje, ki izvirajo iz multikulturnosti, ki je značilnost tega območja.”

Podžupan MOK Alberto Scheriani. Foto: ekoper.si

In prav Grisonijeva knjižnica je čudovit pokazatelj literarnega in medkulturnega dogajanja na našem območju. Pravzaprav gre za najpomembnejšo obstoječo knjižno zbirko v Istri, ki je vse do naših dni ostala v celoti ohranjena. Kot nam je zaupal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco pa je Grisonijeva knjižnica dolgo ostala pozabljena in odrinjena od oči javnosti. Prav zato, da bi okrepili in podkrepili velik pomen knjižnice sta leta 2017 koprska knjižnica in univerzitetna knjižnica v Ljubljani pripravili razstavo in izdali katalog, prav danes pa so v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio, Italijanskim središčem Carlo Combi, Pokrajinskim muzejem Koper in ob podpori Mestne občine Koper organizirali študijski posvet z naslovom “Knjižnica Grisoni”.

“Naš cilj je občanom in širši javnosti približati ta košček kulturne dediščine, ki je pomemben za naše okolje, predvsem pa razkriti skrivnosti literarnega dogajanja kot tudi “skrivnosti” družine Grisoni, ki je leta 1839 Kopru podarila prvo javno sirotišnico in vrtec za revne otroke v regiji. Zahvaliti se morem tudi Mestni občini Koper, ki je prepoznala velik pomen naše kulturne dediščine in projekt tudi podprla,” so bile besede Davida Runca, direktorja koprske knjižnice.

David Runco direktor koprske knjižnice: “Naš cilj je občanom in širši javnosti približati ta košček kulturne dediščine, ki je pomemben za naše okolje.”

Velik pomen kulturne dediščine, ki bogati Koper in nenazadnje Grisonijeve knjižnice so poudarili tudi prvi mož Italijanskega središča Carlo Combi Kristjan Knez, ki je v svojem govoru spomnil tudi na lansko leto, ko smo praznovali leto Vittoreja Carpaccia, Mario Steffe predsednik Italijanske narodne skupnosti, italijanski konzul v Kopru Giuseppe D’Agosto, Nada Čibej direktorica Pokrajinskega arhiva Koper, kjer hranijo velik fond Grisonijeve knjižnice, Luka Juri direktor Pokrajinskega muzeja Koper, v imenu italijanskega veleposlanika Paola Trichila, ki se zaradi neodložljivih obveznosti dogodka ni mogel udeležiti pa je navzoče pozdravil Stefano Cerrato.

Naj vas aplikacija APP_GRISONI popelje v svet kulturne dediščine Kopra

Grisonijeva knjižnica je nastala kot osebna knjižnica Koprčana grofa Francesca Grisonija, s katero je omogočil zasebno šolanje sinu Santu Raimondu Pompeju. Privzgojeno ljubezen do knjig je grof Grisoni negoval kar 43 let, kot je razvidno iz letnic izdaj nakupljenih knjig.

Grisonijeva knjižnica tako obsega 3.288 zvezkov, 749 knjižnih naslovov in 675 zvezkov serijskih publikacij in periodike. Zaradi svoje celovitosti in odlične ohranjenosti, za kar gre zasluga lepi vezavi knjig in nenazadnje tudi Grisoniju samemu, ki je s svojo oporoko zagotovil, da knjižnica ni prešla v roke posameznikov, ampak se je ohranjala taka kot je, je danes zagotovo edinstven primer osebne plemiške knjižnice na področju Istre in kot taka tudi prvovrstna kulturna in knjižna dediščina.

Kot nam je zaupala Urška Bonin, predstavnica koprske knjižnice je znak le-te prav ključavnica, ki krasi omare v katerih boste našli knjige, ki jih je grof Grisoni tako skrbno zbiral.

Poleg predstavitve knjižnice pa so na današnjem dogodku predstavili tudi aplikacijo APP_GRISONI skoz katero boste odkrili zanimive mestne pripovedi skrite v preteklosti. Aplikacija vas na zabaven način popelje v starodavni Koper, središče beneške Istre, je poučne narave, njena uporaba pa je zelo preprosta. Primerna je tako za odrasle kot tudi najmlajše in ponuja številne interaktivne vsebine za raziskovanje in poglabljanje znanja o plemiški družini Grisoni, ko je v Kopru že izzvenelo izročilo razsvetljenstva. Aplikacija Plemiška družina Grisoni na privlačen in interaktiven način vodi do najpomembnejših in najzanimivejših lokacij koprske kulturne zgodovine iz začetka 19. stoletja.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper torej še jutri vabi na osrednji medinstitucionalni dogodek Mestne občine Koper ob Evropskemu letu kulturne dediščine z naslovom Plemiška družina Grisoni. Venec znanstveno kulturno umetniških ter družabnih dogodkov bo obiskovalcem prizorišč pričaral razkošno zgodovino mesta Koper vse do 19. stoletja, ponudil sprehod skozi razstavne podobe ter pokazal skrivnosti življenja in literarnega ustvarjanja tistega časa. Program dogajanja najdete TUKAJ!