DomovNaši krajiŠtralamento in krajevni praznik v Svetem Antonu

Štralamento in krajevni praznik v Svetem Antonu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajevna skupnost Sveti Anton je v soorganizaciji s krajevno organizacijo Združenja protifašistov in borcev NOB  v soboto praznovala še drugi krajevni praznik, 2. oktober. Prvi krajevni praznik namreč praznujejo 17. januarja, ko goduje sv. Anton, zavetnik vasi. Komemoracije ob spomeniku padlim se je udeležilo veliko krajanov.

?
Foto: ekoper.si

Drugi oktober 1943 ali štralamento

Drugi oktober 1943 je eden najbolj tragičnih dni v zgodovini Sv. Antona. Nemški okupator je po kapitulaciji Italije v želji po uničenju partizanskih enot in  zasedbi celotnega ozemlja izvedel ofenzivo. Domačini ta dogodek imenujejo štralamento ,tudi štrlament ali razstrelament. Starejši krajani se še slikovito spominjajo, kako so usodnega jutra v vas prišli vojaki in streljali na vse, ki se niso uspeli pravočasno umakniti in skriti. Napad je trajal vse do večera, ko se je okupator premaknil naprej proti Kubedu. Požganih je bilo sedemnajst hiš in pobitih več civilistov.

20161004_120013
Kamniti plošči v čast padlim v središču Sv. Antona. Foto: ekoper.si

Danes v središču Svetega Antona stojita kamniti plošči z imeni vseh padlih v NOB, talcev in žrtev fašizma. Na pokopališču se nahaja tudi grobišče padlih v NOB. Tako na prostor ob kamnitih ploščah kot tudi na skupni grob ljudje v spomin na žrtve polagajo sveče in vence rož.

“Niste se trpljenja bali, smrti zrli ste v oči, vse za nas ste žrtvovali, za svobodo, lepše dni.” (Rado Bordon)

?
Foto: ekoper.si

Komemoracija v čast padlim vsako leto privabi množico ljudi

Statut Krajevne skupnosti Sveti Anton 2. oktober določa za krajevni praznik. Letos so ga praznovali že v soboto, 1. oktobra. Komemoracije se je kot častna govornica udeležila tudi nekdanja ministrica za obrambo, danes podpredsednica Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, dr. Ljubica Jelušič, ki je v svojem govoru spomnila na dogodke v drugi svetovni vojni, ko je nemška vojska v Sv. Antonu in drugih bližnjih vaseh sejala smrt.

20161004_115439
Grobišče padlih na pokopališču v Sv. Antonu. Foto: ekoper.si

Na dogodku so z glasbenimi vložki sodelovali učenci Osnovne šole Elvire Vatovec Prade, podružnica Sveti Anton, Godba na pihala Sv. Anton ter MePZ Brnistra in Oktet Aljaž, oba iz Sv. Antona. *