DomovNaši krajiV Pobegih obeležili krajevni praznik

V Pobegih obeležili krajevni praznik

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajevna skupnost Pobegi-Čežarji je tudi ob letošnjem praznovanju krajevnega praznika pripravila zanimiv kulturni program.

S pesmijo in recitali so se spomnili pokola, ki se je zgodil 2. oktobra 1943, ko so Nemci pobili civiliste iz Pobegov, Čežarjev in sosednjih vasi.

Komemoracije v spomin padlim v času NOB so se udeležili krajani ter tudi prebivalci bližnjih vasi, ki jih je na ta dan prav tako prizadel teror nemškega okupatorja. V središču Pobegov je v spomin žrtvam postavljen veličasten spomenik.

pobegi1
Napis na spomeniku padlim v NOB opozarja na svobodo in oblast delovnega ljudstva.

“Ta kamen naj bo večen spomin na žrtve ter vzpodbuda nam in zanamcem, da bomo čuvali in utrjevali dragoceno dediščino padlih junakov: svobodo in oblast delovnega ljudstva,” je zapisano na spomeniku, ki je posvečen padlim borcem NOB in umrlim za svobodo.

V pobeški dvorani sta prireditev s pesmijo pospremila pevski zbor predšolskih otrok pobeške enote Vrtca Koper in mladinski pevski zbor Osnovne šole Elvire Vatovec Prade.

pobegi 4
Pestro dogajanje v Pobegih-Čežarjih.

Z recitacijo so sodelovali učenci OŠ Elvire Vatovec Prade, podružnica Sv. Anton ter Maruška Valentič. Nastopil je tudi kvartet pozavn Umetniške gimnazije Koper in Robert Vatovec band s pevko Viviano.

Na spomenik, posvečen padlim borcem NOB in umrlim za svobodo, so položili cvetje. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je še posebej poudarila, da so solidarnost, delavnost, tovarištvo in domoljubje vrednote, ki odlikujejo ljudi na Primorskem. Navzoče je pozdravil tudi predsednik KS Pobegi-Čežarji Ivan Marjon. Ob tej priložnosti je znova izpostavil tudi nedavno odprto novo ambulanto, ki je velika pridobitev za prebivalce krajevne skupnosti. Med govorniki je bil tudi predsednik Krajevne organizacije Zveze borcev, Stanimir Bažec. *

Krajevna skupnost Pobegi-Čežarji z novo ambulanto