DomovNaši krajiSvetovni dan brezdomstva obeležili tudi v Zavetišču za brezdomne osebe Koper

Svetovni dan brezdomstva obeležili tudi v Zavetišču za brezdomne osebe Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Svetovni dan brezdomstva, ki letos poteka pod geslom “Lahko se zgodi tudi tebi,” so danes obeležili tudi brezdomci v Kopru. V Zavetišču za brezdomne osebe Koper so pripravili dan odprtih vrat.

Srce parajoče zgodbe brezdomcev

Zgodbe, ki jih skrivajo prostori koprskega zavetišča za brezdomne, so zanimive, srce parajoče in tako življenjske, da se človek hitro zave, da je letošnji slogan “Lahko se zgodi tudi tebi” še kako boleč in resničen.

cof
Sergej Pečar, nadarjen umetnik, je danes za obiskovalce zavetišča skuhal odličen golaž. Foto: ekoper.si

Brezdomec Sergej Pečar je že več let brez strehe nad glavo, njegova edina želja je, da bi imel majhno garsonjero, kjer bi se lahko družil s svojimi vnuki, ki jih neizmerno pogreša. Poleg tega je gospod Pečar zelo nadarjen umetnik, ki barve čudovito prelije na platno. Danes je ob svetovnem dnevu brezdomstva vse obiskovalce zavetišča postregel z odličnim golažem, ki ga je sam pripravil.

“V življenju si želim le majhne garsonjere, kjer bi se lahko družil s svojimi vnuki. Zelo jih pogrešam in boli me to, da jih ne vidim, se pa vsaj redno slišimo,” nam je povedal Sergej Pečar.

dav
Brezdomci v družbi obiskovalcev. Foto: ekoper.si

Veliko brezdomcev zimo preživi v zavetišču za brezdomne  

Vedno več je ljudi, ki si ne morejo privoščiti strehe nad glavo, zato se tudi število brezdomnih iz dneva v dan povečuje. Zavetišče za brezdomne Koper je letos zabeležilo kar 94 ljudi, ki so stopili v njihov program.

“Zelo me prizadenejo zgodbe, ki jih beležimo na Rdečem križu. Predvsem me prizadenejo usode družin z majhnimi otroki, ki so tik pred tem, da ostanejo brez strehe nad glavo. Na Rdečem križu si bomo v sodelovanju z Mestno občino Koper prizadevali, da organiziramo bivalne enote,” je za ekoper povedala Irena Sirotič Dobrila, predsednica Območnega združenja Rdečega križa Koper.

Kako lahko pomagam?

Vsi občani lahko pomagate tako, da v zavetišče prinesete osnovne potrebščine in kakšno dobroto, ki lahko stanovalcem polepša dan. Še posebej ste dobrodošli taki, ki imate na voljo prazno stanovanje ali sobico.

“Vabimo občane, ki imajo stanovanja, da nam jih oddajo v najem. Mi bi bili tisti, ki bi zagotovili plačevanje stroškov in najemnin. Poskrbeli bomo tudi za to, da bodo stanovanja šla v prave roke,” še dodaja Irena Sirotič Dobrila.

dav
Foto: ekoper.si

V koprskem zavetišču je na voljo 14 ležišč, od tega sta dve ležišči namenjeni ženskam. Trenutno je polno zasedenih 12 ležišč. Glede na to, da prihaja zima, je nujno potrebno pridobiti tudi nova ležišča, saj se število tistih, ki potrebujejo pomoč, v zimskem času poveča. *