DomovNaši krajiSvoja vrata odpira Čudolandija!

Svoja vrata odpira Čudolandija!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper bo v kratkem zasijal v vsem svojem sijaju, svoja vrata namreč odpira Čudolandija, dežela veličastnih svetlobnih instalacij in tisočerih luči, ki bo postregla tudi s pestrim spremljevalnim programom, tematskimi sejmi in drsališčem ter raznoliko gostinsko ponudbo. Prižig svetlobne okrasitve bo 9. novembra, ob 18. uri, na Ukmarjevem trgu, dogajanje pa bodo s svojim nastopom popestrili svetovno znani vokalisti Perpetuum Jazzile.  

Kilometri utripajočih se svetlobnih verig, svetleči elementi z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik ter umetniške svetlobne instalacije so del nove dekorativne mestne razsvetljave, ki bo v Kopru zasijala v začetku novembra. Čudolandija, kot so jo poimenovali, je veliko več od klasičnih novoletnih luči, kakršnih smo bili v Kopru vajeni prejšnja leta oziroma kakršne bomo lahko videli v drugih bližnjih mestih. Tudi zato ker bo dekorativna osvetlitev letos trajala dlje kot običajno in ne bo omejena zgolj na božično-novoletni čas.

Gre za povsem nov koncept osvetlitve mesta, ki je nadgradnja dosedanje okrasitve, s katero je koprska občina začela že lani in požela veliko zanimanja, letos pa bo, skupaj z bogatim spremljevalnim programom nedvomno poskrbela, da se bo pestra turistična sezona v Kopru nadaljevala tudi v jesenskih in zimskih mesecih. Obstoječim lučem, svetlobnim figuram in ostali dekoraciji se tako v tem letu pridružuje precej novih svetlobnih elementov, ki bodo krasili in smiselno povezovali celotno mestno jedro.

Srce novoletne razsvetljave mestnega središča bo na Ukmarjevem trgu, kjer bodo zasijali atraktivni svetleči motivi, kot so medvedek, snežak, kočija in drugi, s katerimi bodo pričarali pravljično igrivo atmosfero.

V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo zaživel svetlobni živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, Carpacciov trg pa bo obogatila svetleča oljka v zlati barvi, osvetljena s kombinacijo hladno-toplih belih led svetil. Na novo bo osvetljen tudi osrednji mestni trg, ki se bo z nizanjem toplih in hladnih svetlobnih odtenkov odel v barve elegance, glamurja in prefinjenosti, utrdba Bastion ob severni obvoznici pa bo dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. Prav tako bodo v povsem novi luči – s tematskimi unikatnimi elementi – zasijala krožišča ob vstopu v mestno središče, medtem ko bo mestne ulice razsvetljevalo svetleče zvezdnato nebo in svetleče krogle.

A Čudolandija obljublja še veliko več. Osrednjo zgodbo Čudolandije, ki jo zagotovo piše inovativna dekorativna osvetlitev mesta, bodo namreč nadgradile številne spremljevalne aktivnosti – od tematskih sejmov, drsališča, pestrega kulturnega in zabavnega programa, do programa za otroke, silvestrovanja in dodatne gostinske ponudbe, ki bo v naslednjih tednih obogatila dogajanje in živahen mestni utrip. Gre za aktivnosti, ki bodo poskrbele za čarobno vzdušje v mestu, hkrati pa bodo omogočale druženje občanov in obiskovalcev na prostem, s pogledom na bogato okrašeno mesto.

Z letošnjo veličastno umetniško okrasitvijo se Mestna občina Koper postavlja ob bok večjim evropskim mestom, ki živijo vse leto in na račun dekorativne osvetlitve beležijo povečan turistični obisk.

Koper je že danes prepoznavno turistično mesto, o čemer priča tudi vse večje število zasebnih nastanitev, ki se je samo v zadnjem letu dobesedno podvojilo – to pa si sedaj želi biti vseh 365 dni na letom tudi pozno v jesen in pozimi. Nova pridobitev, ki je seveda v prvi vrsti namenjena domačinom, ki že sicer vedno bolj napolnjujejo koprske ulice, trge in zlasti promenado, bo brez dvoma v svetleče mesto ob morju privabila številne obiskovalce tako iz Slovenije kot tudi širše.

Čudolandija bo v Kopru zaživela v petek, 9. novembra, ob 18. uri na Ukmarjevem trgu, kjer jo bo pospremil nastop svetovno znane vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile. To je dan, ki ga nikakor ne gre zamuditi.