DomovNaši krajiTako obalno cesto v prihodnosti vidijo njeni uporabniki

Tako obalno cesto v prihodnosti vidijo njeni uporabniki

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Obalna cesta se je danes prelevila v pravo zbiralnico idej, želja, pobud in vizij posameznikov ter organizacij, ki so v okviru projekta Narišimo obalo z javnostjo delili svoje videnje razvoja in nadaljnjega urejanja tega prostora.

Na obalni cesti, med priključkom za Krožno cesto v Kopru in priključkom Ruda v Izoli, se je že v jutranjih urah zbralo več sto sodelujočih, ki so na 2,24 kilometra dolgo rolo papirja s flomastri, barvicami, tempera barvicami in celo s kolažem izrisovali svoje želje in zamisli ter ustvarjali prostor, kakršnega si želijo videti v prihodnje.

Največ je bilo seveda otrok, osnovnošolcev, ki so imeli precej različne poglede na to, kaj si želijo na tem območju. Od plaže, gostinskih obratov, do podvodnega tunela na območju, kjer je potonila ladja Rex, med konkretnejšimi idejami, ki bi lahko spominjale na dodelane projekte, je bila tudi zamisel o vzpostavitvi morskega biološkega in turističnega opazovalnega centra Slovenije ter več vodnih centrov z različnimi vsebinami ter dejavnostmi.

Kot je ob tem povedal koordinator projekta Borut Jerman (Pina), je njegov glavni namen spodbuditi ljudi, da tudi sami začnejo razmišljati o prihodnosti tega koščka naše obale in se aktivno vključijo v snovanje različnih vsebin. Ključ uspeha je namreč v participaciji in skupnem načrtovanju prostora. Z njim se je strinjal tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki je mlade spodbujal h kreativnosti: »Dajte duška domišljiji, včasih so ravno najbolj drzne ideje tiste, ki jih bomo najprej uresničili

 

Sicer je prireditev Narišimo obalo eden od številnih dogodkov, ki so se zvrstili v okviru letošnjega Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij, katerega rdeča nit je Videti moje morje. Njegov namen je osveščati javnost  o pomenu morja, obale in zaledja ter opozarjati na ogroženost morja in obale zaradi naravnih pojavov in človeških dejanj.