DomovNaši krajiTretji turnir vaterpola na morju “Pazi Kita” trka na vrata

Tretji turnir vaterpola na morju “Pazi Kita” trka na vrata

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 19. avgusta, Žusterna gosti tretji celodnevni mednarodni turnir v “beach vaterpolu”. Turnir posebne oblike vaterpola, ki se neobičajno izvaja v morski vodi, bo pozdravil tekmovalce iz šestih ekip, ki prihajajo iz Slovenije in sosednje Italije.

Na že tretji ediciji tekmovanja, pri kateri imajo organizacijske vajeti v rokah koprski vaterpolisti na čelu z idejnim vodjo Luko Gržentićem, se bodo med seboj pomerile ekipe iz Ljubljane, Nove Gorice, Trsta, Žusterne (“junior” in veteranska ekipa) in ekipa tujcev – gre za skupino slovenskih vaterpolistov, ki igrajo v tujini.

O turnirju smo se pogovarjali z vodjo organizacijske ekipe Luko Gržentićem. Foto: ekoper.si

Turnir, na katerem so v obeh dozdajšnjih izvedbah slavili Ljubljančani, se ponaša z gledalcem všečno in atraktivno igro. Slednjo omogočajo prilagojena pravila, ki tekme delajo še bolj zabavne, ter morje, ki je predvsem v popoldanskem času valovito. Poleg valov izdaten pomen predstavlja tudi slana voda, ki omogoča boljšo plovnost in posledično poskrbi za atraktivnejše dvoboje.

Turnir se bo predvidoma zaključil ob 18. uri.

Tekmovanje, namenjeno amaterskim igralcem tega vodnega športa, bo sestavljeno iz dvobojev, ki bodo trajali 2×10 minut brez prekinitev, in bodo potekali na igrišču velikosti 20×12 metrov. Tudi žoga se razlikuje od običajne, saj je manjša, kar omogoča lažjo igro. Otvoritveno tekmo organizatorji pričakujejo okrog 10. ure zjutraj, takoj po uvodnem žrebu.

Rad bi se zahvalil Mestni občini Koper, ki je odločno podprla projekt in nam ponudila pomoč.

Organizatorji znova obljubljajo živahno dogajanje – tudi ob morju. Foto: Matija Ščukovt

Naslednje leto širitev turnirja?

Idejni vodja Luka Gržentić pa je ob tem dejal še, da je turnir, ki so ga poimenovali kar “Pazi Kita”, nastal po vzoru podobnih mednarodnih turnirjev, ki jih v sosednjih Italiji in Hrvaški organizirajo sleherno poletje. “Rad bi se zahvalil Mestni občini Koper, ki je odločno podprla projekt in nam ponudila pomoč. Hvaležni smo za tako spodbudo,” je za eKoper povedal Gržentić.

Poskrbljeno bo tudi za zanimivo in živahno dogajanje na “trdnih tleh” in zabaven spremljevalni program, obljublja Luka Gržentić iz organizacijske ekipe, ki je za konec  še pojasnil, da v prihodnosti razmišlja o širitvi turnirja. Ta bi v prihodnje lahko v Žusterno privabil še več tekmovalcev, ki bi se na obali zadržali tudi kakšen dan več.

Spodaj si poglejte utrinke lanske izvedbe turnirja!