DomovNaši krajiUspešna sezona potniških ladij v Kopru še traja

Uspešna sezona potniških ladij v Kopru še traja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru so z letošnjo sezono ladijskega turizma zelo zadovoljni. Doslej je namreč prišlo 41 potniških ladij z okoli 46.500 gosti, do konca sezone pa pričakujejo še 43 ladij in predvidoma okoli 55.000 gostov, pravi Jana Tolja z Mestne občine Koper. Sicer pa je trend v nenehnem porastu, poleg tega se tudi sezona t.i. križark podaljšuje.

Z omenjenimi številkami je letošnja sezona druga najboljša po letu 2005, ko so v Kopru prvič gostili potniške ladje. Med goste sicer niso vključeni člani posadke, ki si prav tako radi ogledajo Koper. “Ocenjujemo, da je število posadke, ki pride z ladjami v Koper, okrog 45.000,” je za STA navedla odgovorna za potniški terminal na koprski občini Jana Tolja.

V Kopru so z letošnjo sezono ladijskega turizma zelo zadovoljni.

Med zanimivejšimi prvimi prihodi oz. t.i. maiden call v letošnji sezoni je Tolja izpostavila MSC Poesia z 2085 potniki in skoraj 1000 člani posadke, ladjo Mein Shiff s 1800 potniki in 900 člani posadke, ki bo Koper do konca leta obiskala še štirikrat, Marella Discovery s 1850 potniki in 750 člani posadke, ki jo bodo v celi sezoni gostili kar 13-krat ter luksuzno ladjo Seaborn Ovation s 605 potniki in 450 člani posadke, ki v Koper prihaja 3. novembra.

Sicer pa je trend nenehnega povečanja števila prihodov in gostov. Tako so lani na koprskem potniškem terminalu gostili 68 ladij z nekaj manj kot 73.000 potniki, letošnje leto pa bodo po napovedih zaključili s 84 prihodi in okoli 100.000 potniki. Pri tem ne gre pozabiti niti prihodov ladij v Piran, kjer jih letos pričakujejo 27.

Poleg tega se sezona ladijskih prihodov definitivno podaljšuje, ugotavlja Tolja: “Prav letos je prvič, da smo jo začeli že v februarju in jo zaključujemo konec leta.”

Letošnje leto bodo po napovedih zaključili s 84 prihodi in okoli 100.000 potniki.

Potniki se tudi vse bolj zanimajo za ogled Kopra in Slovenije. V prvih letih je iz ladij, da bi si ogledali mesto in odšli raziskovat Slovenijo, izstopilo okoli 40 odstotkov vseh potnikov, “danes se lahko pohvalimo, da se je ta procent dvignil na 90 odstotkov”. Številni si z agencijami ogledajo zaledje obale, pri tem pa obiskujejo predvsem obalna mesta Koper, Izolo in Piran.

Velik del ladijskih gostov se poda tudi v klasične turistične kraje, kot so Lipica, Postojna, Ljubljana, Bled in Bohinj. V Kopru sicer zanje pripravljajo prav posebne kulinarične ture z obiskom vinskih kleti, degustacijo lokalnih dobrot, ogledom znamenitosti v zaledju (Hrastovlje, Padna, soline). Organizirajo tudi kolesarjenja po Parenzani, zelo priljubljeni pa so t.i. walking ture po obalnih mestih.

Poleg Kopra z zaledjem je med ostalimi destinacijami med ladijskimi turisti sicer najbolj obiskana Ljubljana.