DomovNaši krajiV Bertokih o načrtovani izgradnji bencinskega servisa

V Bertokih o načrtovani izgradnji bencinskega servisa

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V sredo, 16. novembra, je na zboru krajanov v Bertokih beseda tekla predvsem o državnem prostorskem načrtu za hitro cesto Koper–Dragonja. Zbora sta se udeležila tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in vodja urada za okolje in prostor Georgi Bangiev.

Že dobro desetletje v Bertokih deluje civilna iniciativa, ki ji je s podporo Mestne občine Koper uspelo preprečiti gradnjo četrtega bencinskega servisa, ki bi zagotovo skazil podobo kraja. Tokrat težavo predstavlja načrt nove hitre ceste, ki v Krajevni skupnosti Bertoki predvideva rušenje petih objektov v zasebni lasti in s tem grob poseg v kakovost življenja ljudi na tem območju.

zbor krajanov
Načrt nove hitre ceste v Krajevni skupnosti Bertoki predvideva rušenje petih objektov v zasebni lasti. Foto: ekoper.si

Proti izgradnji bencinskega servisa

Zbora bertoških krajanov sta se udeležila tudi vodja urada za okolje in prostor Georgi Bangiev in podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki sta krajanom poskusila odgovoriti na vsa podana vprašanja, poleg tega pa pozorno poslušala in sprejela tudi njihove predloge in rešitve.

Zbor krajanov
Zbora Bertočanov sta se udeležila tudi vodja urada za okolje in prostor Georgi Bangiev in podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič. Foto: ekoper.si

Krajani so se na zboru izrekli proti izgradnji bencinskega servisa, ki je tokrat izrisan na drugi strani ceste, kot je bilo predvideno prvotno. Georgi Bangiev je krajanom pojasnil, da se je občina zavzela za spremembo lokacije servisa v Šalari in na predelu, kjer je država predvidela bencinski servis, predlagala vkop. Občina je zato podala predlog za bencinski servis v Bertokih, ki pa naj bi se nahajal na nasprotni strani od tistega, ki ga je prvotno načrtovala država.

“Državo smo tudi opozorili na preveliko število načrtovanih bencinskih servisov na trasi hitre ceste in nikakor ne pričakujemo, da bodo vsi zgrajeni. Danes smo z vami tu prav zato, da slišimo tudi vaše predloge, ki niso zanemarljivi,” je na zboru krajanov povedal Georgi Bangiev.

Predstavniki Mestne občine Koper so  že naslednji dan predloge in načrte krajanov dodobra predelali.

S pobudami krajanov se na občini absolutno strinjamo, naše mnenje deli tudi župan Boris Popovič. Podprli bomo predlog, ki je bil podan, in trenutno zarisan servis umaknili z načrtov,” nam je zaupal Georgi Bangiev.

Tudi v Šalari proti načrtom izgradnje hitre ceste

Poleg zbora krajanov v Bertokih se je včeraj v Šalari odvijal tudi podpis peticije proti načrtom izgradnje hitre ceste Koper–Dragonja, ki jih je predložila država. Zbrali so kar 320 podpisov krajanov, ki so izrazili nezadovoljstvo nad podanimi načrti. Vodja urada za okolje in prostor Georgi Bangiev je bil krajanom na voljo tudi v Šalari. Naj poudarimo, da Mestna občina Koper podpira svoje občane in bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo njihov glas slišan. *