DomovNaši krajiV centru dnevnih aktivnosti za starejše občane v Kopru zaživela Demenci prijazna točka

V centru dnevnih aktivnosti za starejše občane v Kopru zaživela Demenci prijazna točka

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

S pestrim kulturnim programom, ki so ga sooblikovali njihovi uporabniki so v Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Mestne občine Koper včeraj obeležili osmo obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so v prostorih centra na Bonifiki odprli tudi Demenci prijazno točko, katere namen je ozaveščati javnost o demenci, kako prepoznati bolezen in na kakšen način z njo sobivati, živeti ter pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč.

Center dnevnih aktivnosti za starejše občane v Kopru deluje že dobra štiri leta. Začetki, ko je bilo vanj vključenih zgolj 39 starejših občanov, so bili težki, a vendar je s trudom, marljivim delom, predanostjo, srčnostjo in predvsem po zaslugi številnih prostovoljcev ta v naslednjih letih dodobra zaživel. Danes vanj redno zahaja več kot 1750 upokojencev iz vseh koncev in krajev Mestne občine Koper, center pa zanje izvaja več kot 80 različnih aktivnosti in tečajev.

»Ljudje se radi udeležujejo naših aktivnosti in radi hodijo k nam, o čemer priča tudi podatek, da naš center med septembrom in junijem dnevno obišče tudi do 400 starejših občanov. Čez poletje jih je nekoliko manj, saj mnogi med njimi letujejo oz. pazijo na vnuke, a kljub temu prihajajo,« je povedala vodja Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane Mestne občine Koper Helena Videtič, ki dodaja, da je center nedvomno doprinos za starejšo populacijo, še posebej za tiste, ki prihajajo iz mestnih okolij. Pomaga pri socialni vključenosti, saj se v centru družijo, vključujejo se v različne aktivnosti, tudi take, za katere v mladih letih niso imeli časa oziroma prave možnosti.

Delovanje centra, številne aktivnosti, predvsem pa pripravljenost prisluhniti potrebam starejših je izpostavila tudi predsednica zveze društev upokojencev koprske občine Cvetka Jagodič: »Najdemo se tukaj, najdemo se vsi, manj oz. bolj zdravi, manj in bolj mladi, vsi z eno veliko željo v srcu, družiti se in nekaj ustvarjati

Praznovanje so v centru izkoristili tudi za odprtje Demenci prijazne točke, ki bo poslej delovala v prostorih centra dnevnih aktivnosti na Bonifiki. Njen namen je ozaveščanje slovenske javnosti in destigmatizacija bolezni demence, o kateri se v preteklosti ni veliko govorilo – ljudje je niso znali prepoznati in niso vedeli, kako z obolelimi ravnati. In ravno ta vzgoja, skrb, podpora in pomoč bolnikom ter njihovim svojcem, ter ozaveščanje širše javnosti je bistvenega pomena, zato da bolnikom omogočimo, da čim dlje časa ostanejo v svojem domačem okolju.

»Te točke so namenjene predvsem bolnikom z demenco v prvi zgodnji fazi, ki še živijo doma, v svojem okolju, a zaradi bolezni včasih ne vedo, kje so, ne najdejo poti domov. Prav je, da te težave prepoznamo, da jim znamo nuditi pomoč, kajti sami so prestrašeni, pri sebi nimajo osebnih dokumentov, lahko imajo celo težave s komunikacijo,« je o tem, čemu služi Demenci prijazna točka povedala Štefanija Lukič Zlobec, predsednica združenja Spominčica. Točke so hkrati namenjene svojcem bolnikov z demenco, ki se soočajo s stiskami in hudim bremenom te bolezni, ki lahko traja od 10 do 15 let. »Prav je, da imajo take točke, da vedo kam po dodatne informacije, po pomoč in podporo in na pogovor«.