DomovNaši krajiV Črnem Kalu bogatejši za večnamensko ploščad

V Črnem Kalu bogatejši za večnamensko ploščad

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto je v Dolu pri Hrastovljah potekala slovesnost ob dnevu Krajevne skupnosti Črni Kal. Ob praznovanju krajevnega praznika so gasilcem v uporabo svečano predali tudi večnamensko ploščad ob gasilskem domu v Dolu, ki bo služila hitremu in učinkovitemu ukrepanju ter gašenju požarov na Kraškem robu s helikopterjem.

V kulturnem delu programa so sodelovali otroci Vrtca Rižana, učenci Osnovne šole Dekani, plesna skupina AKS Sv. Anton in Godba na pihala Sv. Anton. Obiskovalci so si ogledovali starodobnike, otroci pa so se preizkusili na otroškem gasilskem poligonu. Na svoj račun so prišli tudi pohodniki, ki so se odpravili Po poti spominov od Gabrovice do Dola in s cvetjem počastili spomin na domoljube. S pristnimi okusi in raznoliko ponudbo je celodnevno dogajanje popestrila bržanijska kmečka tržnica.

Svečana predaja večnamenske ploščadi

Svečane predaje večnamenske ploščadi ob gasilskem domu v Dolu gasilcem  se je kot predstavnik Mestne občine Koper udeležil tudi upokojeni poveljnik in direktor Gasilske brigade Koper ter tudi poveljnik štaba Civilne zaščite MOK in večletni namestnik predsednika Gasilske zveze Slovenije Vilij Bržan, ki je ob predaji poudaril, da so taki dogodki odlična priložnost za povezovanje in sklepanje še tesnejših prijateljstev in obujanje spominov, ki ne smejo v pozabo.

“Tako Mestna občina Koper kot tudi prizadete krajevne skupnosti, od katerih je najbolj na udaru ravno vaša krajevna skupnost, to je Krajevna skupnost Črni Kal, ter tudi Gasilska brigada Koper in prostovoljna gasilska društva MOK že vrsto let opozarjajo pristojne in zahtevajo čimprejšnjo nadgradnjo železniške povezave, ki bi razbremenila območje Kraškega roba,” je v svojem govoru povedal Vilij Bržan.

Vilij Bržan je poudaril pomen dvotirne proge in pozval k podpisu za razpis referenduma. Foto: ekoper.si

Spomnimo, da je Kraški rob lani avgusta prizadel hud požar, ki so ga ukrotili šele po treh dneh intenzivnega in napornega gašenja. V akcijo so bile vključene gasilske enote iz vse Slovenije. Prav zaradi takih požarov je nova pridobitev za krajane Črnega Kala še posebej dobrodošla.

“Spomnim se hudega lanskoletnega požara, ki je terjal kar tri dni intenzivnega in napornega prizadevanja gasilcev, da so požar obvladali in s tem zaščitili življenje in premoženje ljudi, ki živijo ob tej progi,” je poudaril Bržan.

Pomen dvojnega drugega tira in podpora referendumu

Vilij Bržan je v svojem govoru med drugim poudaril velik pomen dvojnega drugega tira, za katerega trenutno zbirajo podpise za razpis referenduma. Pretovor iz koprskega pristanišča proti notranjosti države in obratno je namreč vse večji, v prihodnjih letih je predviden še znaten porast, trenutna železniška infrastruktura pa že sedaj ne zadošča gospodarskim potrebam. Obstoječa trasa je zastarela in poteka po povsem neprimerni trasi, v poletnih mesecih pa predstavlja tudi visoko tveganje za nastanek požarov, kar žal najbolj občutijo prav krajani Črnega Kala.

Nova ploščad v Črnem Kalu, ki bo olajšala delo gasilcev. Foto: ekoper.si

“Podporo Mestne občine Koper referendumski zahtevi je potrebno razumeti kot močan in glasen poziv Vladi RS, da spremeni svoj načrt, s katerim želi najmanj polovico tega projekta prepustiti v tuje roke in zanj nameniti izjemno pretirano vsoto davkoplačevalskega denarja. Novo dvotirno železniško povezavo ta prostor in Republika Slovenija nujno potrebujeta, vendar ne za vsako ceno in ne z glavo skozi zid,” je še povedal nekdanji direktor Gasilske brigade Koper.

Z besedami Vilija Bržana se je strinjal tudi predsednik krajevne skupnosti Janko Sever. Tudi on je poudaril pomen nove ploščadi, ki bo gasilcem ob pogostih požarih na tem območju olajšala dostop in delo.

“Naša krajevna skupnost je relativno velika. Triindvajset vasi in nekaj zaselkov je raztegnjenih pod in nad Kraškim robom in ob Rižani. Danes je naš dan. Dan naše skupnosti. Resnično sem vesel vsake pridobitve v sleherni naši vasici, ki izboljša življenje krajanom, ki omogoči mladim generacijam, da poiščejo zabavo doma, na svojem dvorišču, da ohranijo izročila naših prednikov, da odraščajo na podeželju, kjer je življenje drugačno kot v mestnih sredinah,” je povedal Janko Sever, predsednik Krajevne skupnosti Črni Kal.

Svečano rezanje traku pa je ob koncu uradnega dela prireditve pripadlo upokojenemu gasilcu Oskarju Kocjančiču, ki se je dolga leta boril za drugi tir in boljše delovne pogoje gasilcev. *