V Gledališču Koper spet potekajo vaje

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprski kulturni hram Gledališča Koper se je vrnilo življenje. V tem tednu se namreč začenjajo vaje za Stoletje mjuzikla, koprodukcijsko predstavo SSG Nova Gorica, Nacionalnega teatra v Brnu (Češka), SNG Trst in Gledališča Koper.

Prvi so na oder stopili plesalci, ki so s koreografinjo iz Brna na Češkem vadili na Skypu. »To ni nič novega. Tudi ko ni izrednih razmer in s koreografom nismo v istem kraju, delo poteka na takšen način. Plesalec mora biti stalno pripravljen in vzdrževati kondicijo. Tako se ob vrnitvi v delovno okolje lahko posveti samo tistemu, kar je pomembno,« je ob začetku vaj razkril Siniša Bukinac, priznani plesalec in koreograf.

V četrtek, 7. maja, bodo na veliki oder koprskega gledališča stopili tudi igralci, ki bodo imeli pevske vaje. Dopoldne bosta pred maestra Patrika Grebla stopila Anja Drnovšek in Rok Matek. »Vaje so v času karantene potekale od doma, srečevali smo se prek aplikacije Zoom. Ta teden se z nekaterimi spet vidimo v živo, predvsem pa bomo spet stali na odru. Počutim se kot prvošolka pred vstopom v šolo. Pričakujem pa, da se tega občutka ne bom znebila vse do prve ‘zaresne’ predstave,« pove Anja Drnovšek, ki zaključno besedo ob novem gledališkem izzivu prepusti igralcu Roku Matku: »Predvsem bo zelo lepo v živo srečati sodelavce in kolege, čeprav bodo vaje potekale po posebnem protokolu. Glasovna kondicija je za naš poklic izjemno pomembna, treba jo je vzdrževati, zato so priprave pomembne in dobrodošle. Prepričan pa sem, da si vsi skupaj želimo čimprejšnjega stika z občinstvom.« V popoldanskih urah bosta petje vadila tudi Patrizia Jurinčič Finžgar in Jure Kopušar iz SSG Nova Gorica.

Učna ura o gledališču

V četrtek, 7. maja, nadaljujejo projekt Učna ura o gledališču; zaposleni v koprskem gledališču bodo prek aplikacije Zoom učencem osnovnih šol posredovali temeljna znanja in veščine iz gledališkega sveta. Najprej bodo na vrsti učenci 2. A razreda Osnovne šole Dušana Bordona iz Kopra, dan za tem pa še devetošolci OŠ Vižmarje – Brod iz Ljubljane. Razredi, ki se želijo prijaviti na učno uro o gledališču, naj pišejo na ivan.loboda@gledalisce-koper.si

Foto: Gledališče Koper, Martin Peca