DomovNoviceObčina preklicala odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju

Občina preklicala odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje včeraj, 4. maja, razglasila prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja na območju celotne države, je Mestna občina Koper z današnjim dnem preklicala odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju, ki je v veljavo stopila marca letos.

Od danes, 5. maja, dalje je tako ponovno dovoljeno kurjenje v naravnem okolju, ki ga morajo občanke in občani obvezno prijaviti na številko 112 oziroma 05/663-28-30 (Gasilska brigada Koper). V primeru večjega kurišča ali kresa na javnem mestu, kjer se pričakuje obisk večjega števila ljudi, je nujna prisotnost gasilske požarne straže. To ne velja za gozdove oziroma njihove bližine, strnjena naselja in neposredno okolico prometnih cest, kjer kurjenje ni dovoljeno.

Če kurimo na prostem, moramo poskrbeti, da je kurišče ustrezno zavarovano in nadzorovano. Okolica kurišča naj bo očiščena vseh gorljivih snovi, po končanem kurjenju pa ne smemo pozabiti pogasiti ognja in žerjavice ter kurišče pokriti z negorljivim materialom. Ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 km/h, ali ob sunkih vetra, močnejših od 40 km/h, moramo nemudoma prenehati kuriti oziroma uporabljati odprti ogenj. Pri kurjenju ali uporabi odprtega ognja je prepovedano uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi. Prepovedano je tudi požigati (odstranjevati naravne nenevarne materiale izven kurišč) in odstranjevati odpadke z uporabo ognja.