DomovNaši krajiV koprskem dnevnem centru odločno proti vsem oblikam nasilja

V koprskem dnevnem centru odločno proti vsem oblikam nasilja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki so ga leta 1999 razglasili Združeni narodi. Vsako leto v ta namen med 25. novembrom in 10. decembrom potekajo številne akcije na to temo. 

When a Woman says No, She Means It
Odločen NE nasilju. Foto: Facebook

Letošnja kampanja, ki poteka pod geslom “Obarvajmo svet oranžno: zberimo sredstva za odpravo nasilja nad ženskami in dekleti”, poudarja zavezo k uresničevanju Agende 2030 za trajnostni razvoj, v katero je vključen tudi cilj izkoreninjenja vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti. Slovenija, ki se letos kampanji pridružuje prvič, v vseh mednarodnih forumih izpostavlja nujnost izkoreninjenja vseh oblik nasilja in diskriminacije žensk ter deklic.

nasilje
Tudi v koprskem dnevnem centru obeležujejo dan proti nasilju nad ženskami. Foto: mojpogled.com

Tudi v Kopru proti nasilju nad ženskami 

“V koprskem dnevnem centru vse leto potekajo delavnice na temo nasilja, pa ne samo nad ženskami, ampak tudi nad otroki. Učimo jih, kako ravnati v takih situacijah in kako reševati konflikte. Današnji dan je še posebej pomemben, saj je ozaveščanje o nasilju nad ženskami in tudi nasploh zelo pomembno. Tega ne smemo spregledati. Kot družba moramo znati stopiti skupaj in reči odločen ne nasilju, ki se dogaja večkrat za zaprtimi vrati. To želimo predati tudi našim otrokom,” je za ekoper povedala Urška Prinčič, vodja Dnevnega centra za otroke in mladostnike Koper.

Slabe prakse različnih institucij se morajo končati

Nevladne organizacije s področja preprečevanja in ustavljanja nasilja nad ženskami bodo v dnevih, posvečenih boju proti nasilju nad ženskami, letos namenile osveščanju o pomenu ustreznega delovanja sodišč in drugih institucij v primerih nasilja nad ženskami.

V Sloveniji vsaka peta ženska doživlja fizično ali spolno nasilje. V svetu je po podatkih ZN več kot tretjina žensk v svojem življenju žrtev psihičnega ali fizičnega nasilja.

“Kot družba moramo znati stopiti skupaj in reči odločen NE nasilju, ki se dogaja večkrat za zaprtimi vrati,” poudarja vodja koprskega dnevnega centra Urška Prinčič.