DomovNaši krajiV Kopru organizirali izobraževanje komisije za preprečevanje korupcije

V Kopru organizirali izobraževanje komisije za preprečevanje korupcije

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Občinski funkcionarji, člani občinskih svetov, predstavniki javnih zavodov, člani občinskih nadzornih odborov, kot tudi zaposleni v občinskih upravah vseh štirih obalnih občin so se minuli teden udeležili izobraževanja komisije za preprečevanje korupcije, katerega namen je bil spoznati in osvojiti obveznosti, ki izhajajo iz Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter se tako preventivno izogniti dolgotrajnim in povsem nepotrebnim postopkom pred komisijo.

»Na ta način želimo zavezance po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije poučiti, kaj so njihove obveznosti in dolžnosti, kakšni so postopki, ki jih vodi naša komisija ter na kakšen način lahko preprečijo morebitne kršitve,« je ob tem povedal namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Uroš Novak in dodal, da na leto tako po vsej Sloveniji organizirajo približno 40 podobnih izobraževanj za organizacije javnega sektorja v Sloveniji, ki se jih udeleži okrog 2 tisoč oseb.

Namen izobraževanja, ki ga komisija za preprečevanje korupcije izvaja redno, je torej osveščanje in preventiva, s katero se lahko zavezanci izognejo morebitnim napakam in posledično kršitvam pristojnega zakona. Ta namreč opredeljuje vrsto obveznosti, zlasti v zvezi z nezdružljivostjo funkcij, omejevanjem poslovanja, nasprotjem interesov, lobiranjem in omejevanjem sprejemanja daril.

O tem je tekla beseda tudi na izobraževanju v Kopru, kjer so se osredotočili predvsem na tri področja – etično in integritetno tveganje in priprava načrta integritete, lobiranje in nedovoljeni vplivi ter nasprotja interesov, nezdružljivost funkcij in prejemanje daril. Udeleženci so poleg tega imeli možnost predavatelje povprašati tudi o konkretnih primerih, s katerimi se srečujejo v okviru svojega dela.

»S preventivo lahko rešimo 100 primerov, s kurativno pa enega,« je še dodal in opomnil, da lahko posamezni primeri pred komisijo trajajo tudi več let. Ko pa zadeva končno pride pred komisijo, se posamezniki niti ne spomnijo več, kaj je botrovalo njihovemu ravnanju, v določenih primerih se dogaja celo to, tako Novak, da dokumentacije po vsem tem času ni več.

Ob koncu se je zahvalil Mestni občini Koper za odziv in organizacijo izobraževanja ter dodal, da se v vsem času njegove zaposlitve na komisiji za preprečevanje korupcije še ni zgodilo, da bi sam župan poklical pristojne in se pozanimal za kakšno izobraževanje gre.