DomovNaši krajiV Kopru po novem tudi pametna klop

V Kopru po novem tudi pametna klop

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je na obalni cesti postavila pametno klop, na kateri lahko sprehajalci in rekreativci polnijo svoje mobilne telefone, tablice, prenosne računalnike ter se med drugim povežejo tudi na brezplačni internet.

Pametna klop omogoča energetsko učinkovito pridobivanje električne energije s pomočjo sončnih celic, ki so postavljene na sedalni površini, zaradi česar ne potrebuje dodatnega napajanja in dodatnih električnih kablov.

Poleg tega klop omogoča polnjenje mobilnih naprav preko USB vtičnice ali pa preko sistema za brezžično polnjenje (Qi standard).

Vgrajene ima energetsko učinkovite LED luči, ki osvetljujejo okolico klopi (do 2 metra), LTE modul, ki omogoča ustvarjanje WIFI dostopnih točk in povezavo do interneta ter senzorje za zbiranje okoljskih podatkov, številu uporabnikov, …

Koprska občina s tovrstnimi projekti uresničuje strategijo pametnih mest, ki z vlaganji v tehnologijo želi zagotoviti ekonomski, socialni in okoljski napredek ter tako izboljšati kakovost življenja v mestih.