DomovNaši krajiZ znakom Slovenia green accommodation tudi Hiške slovenske Istre

Z znakom Slovenia green accommodation tudi Hiške slovenske Istre

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Hiške slovenske Istre  v Truškah se kot prvi nastanitveni obrat v Mestni občini Koper lahko pohvalijo z znakom Slovenia Green Accomodation, kar pomeni še dodaten korak k izpolnjevanju zaveze k trajnostnemu razvoju turizma v slovenski Istri.

Kot je znano, je Mestna občina Koper v letošnjem letu vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma, s čimer se je zavezala k trajnostnemu delovanju in nenehnemu prizadevanju za izboljšave, istočasno pa tudi k spodbudi turističnih ponudnikov v občini za pridobitev znaka Slovenia Green Accommodation. Slednjega so prav v teh dneh pridobile Hiške slovenske Istre. Naj spomnimo, da so slednje že pred meseci pridobile certifikat Travelife Gold, ki potrjuje dobre prakse na področjih varovanja okolja, spoštovanja zaposlenih, lokalne skupnosti in njenih prebivalcev, spoštljivega odnosa do naravne in kulturne dediščine ter spodbujanja lokalnega gospodarstva. Na podlagi slednjega pa so stopile še korak dlje in osvojile znak za nastanitve Slovenia Green Accommodation.

Foto: hiske.si

Hiške slovenske Istre se že vse od leta 2007 usmerjajo k trajnostnemu turizmu in povezovanju lokalnih turističnih ponudnikov. Ponudbo sob in apartmajev od leta 2011 nadgrajuje razvoj inovativnih turističnih produktov – hišk. Te kot imitacija starih istrskih hiš, s pergolo, ognjiščem in sadovnjakom omogočajo pristno doživetje dediščine slovenske Istre.

Vsaka od hišk je namreč posvečena Šavrinki, tradicionalnemu istrskemu liku ženske, ki je vsak dan prehodila mnogo kilometrov do Trsta ali Kopra, da je lahko prodala domače proizvode in tako preživljala družino. Hiške slovenske Istre so bile kot inovativni pristop v turizmu prepoznane tako na lokalni kot državni ravni (nagrada na natečaju Razvoj MOK idej 2011 in Snovalec 2012).

»Pridobitev znaka Slovenia Green Accomodation nam predstavlja še dodaten korak in spodbudo k izpolnjevanju zaveze k trajnostnemu razvoju turizma v slovenski Istri«, pravi Mateja Hrvatin Kozlovič iz Hišk slovenske Istre in dodaja, da na ta način sledijo trendom v turizmu, da se na dolgi rok pravočasno pozicioniramo kot zelena in trajnostna dežela, ki ohranja svojo naravno in kulturno dediščino.

»Drugi, še pomembnejši, vidik pa je ta, da skozi trajnostni razvoj pripomoremo k spodbujanju lokalnega gospodarstva, ohranjanju okolja, krepimo kulturno in zgodovinsko dediščino oz. tradicijo. Na ta način si dvigujemo kvaliteto našega bivanja in zagotavljamo boljšo prihodnost«, dodaja.

K nacionalni certifikacijski shemi, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, je do sedaj pristopilo že 16 ponudnikov in 23 destinacij, med njimi tudi Mestna občina Koper, ki si prek sheme prizadeva pridobiti znak Slovenia Green destination.