DomovNaši kraji“V Luki Koper ne potrebujejo delavcev, ki delajo za minimalno plačo!”

“V Luki Koper ne potrebujejo delavcev, ki delajo za minimalno plačo!”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Upravo Luke Koper je treba zamenjati, saj se sedanja pod vodstvom Draga Matića ne želi pogovarjati z lokalno skupnostjo, pravi koprski župan Boris Popovič. Meni, da Slovenija sodelovanja z Madžarsko za 200 milijonov evrov posojila za drugi tir ne potrebuje, da pa je pomembna podpora Madžarske in drugih zalednih držav za poslovanje luke. Popovič je izrazil podporo delavcem Luke Koper, kritičen je zgolj do njihovega vodstva.

Popovič je na današnji novinarski konferenci v Kopru opozoril na hrup, ki ga povzročajo ladje v pristanišču, in na druge vplive Luke Koper.

“Zakaj ne pridejo k nam ladje, ki manj onesnažujejo in so manj hrupne? Če pa že prihajajo takšne “kante”, zakaj prihajajo na nulti pomol,” je bil Popovič kritičen do priveza hrupne ladje v neposredni bližini mesta. “Pomislite, da bi takšna ladja prišla v Ankaran,” je nadaljeval in pojasnil, da obstajajo ladje, ki so neprimerno bolj tihe in da obstajajo lokacije, ki so primernejše od te, kjer je danes parkirana hrupna ladja.

Foto: ekoper.si

Popovič: “Hočem, da imamo upravo s katero se lahko pogovarjamo vsakodnevno!”

Kot je dejal, bi se morala družba – ki je “le koncesionar” – pogovarjati z občino o ukrepih, da bi se ti vplivi zmanjšali.

Hočem, da imamo upravo s katero se lahko pogovarjamo vsakodnevno, ne pa, da imam “čast”, da se z gospodom Matićem pogovarjam enkrat na leto!

Predlagana je bila tudi ustanovitev posebnega sklada, iz katerega bi financirali določene investicije, a so v Luki Koper to zavrnili, je povedal župan.

“Mislijo, da so od boga poslani, da je Luka Koper njihova lastnina. Luka Koper tudi ni le last delavcev ali le last občanov Kopra, ampak vseh državljanov Slovenije, je dejal Popovič. Zato je pomembno, je dodal, da vse odločitve glede Luke Koper sprejme lastnik, država, Matić pa se ne pogovarja ne z občino, ne z ministroma za infrastrukturo in gospodarstvo, ne s predsednikom vlade.

Foto: ekoper.si

“Upravo je treba zamenjati. Skrajni čas je. Upam, da bo naslednja uprava imela razumevanje tudi za lokalno skupnost, da se bomo lahko pogovarjali kot ekvivalenten partner,” je povedal Popovič in dodal, da si želi, da bi občina luki dovolila razvoj in da bi luka dovolila razvoj občini.

Na vprašanje novinarke, ali podpira delavce, ki so stopili na stran uprave je pojasnil, da ne podpira posameznikov v Svetu delavcev, “ki skrbijo le za lastne interese. Podpiram pa delavce v Luki Koper in tudi vse ostale, ki so povezani z Luko Koper. Dejstvo je, da v Luki Koper ne potrebujejo delavcev, ki delajo za minimalno plačo! Luka Koper ima namreč dober dobiček in dober promet.”

Glede morebitnega sodelovanja Madžarske pri gradnji drugega železniškega tira med Koprom in Divačo koprski župan meni, da država 200 milijonov evrov posojila pod pogoji, da bi obresti znašale štiri odstotke, ne potrebuje. Je pa pomembna podpora Madžarske, Avstrije, Slovaške, Češke, Poljske in tudi Bavarske, ki so pomembne za poslovanje Luke Koper.