DomovNaši krajiV Mestni občini Koper bogatejši za defibrilator

V Mestni občini Koper bogatejši za defibrilator

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Mestni občini Koper smo bogatejši za defibrilator, ki se nahaja na Ankaranski cesti ob Hoferjevi poslovalnici. 

Po podatkih Rdečega križa vsak dan umre pet oseb zaradi nenadnega zastoja srca. Večina teh dogodkov pa se žal zgodi izven zdravstvenih ustanov, kjer je nujna medicinska pomoč na dosegu roke.

Tako je v letošnjem letu Rdeči križ Koper po pooblastilu Mestne občine Koper pričel z vzpostavljanjem mreže avtomatskih defribliratorjev na celotnem območju koprske občine. Do danes jih je postavljenih že približno 36. Prav v soboto pa so obiskovalci Ankaranske ceste lahko prisostvovali otvoritvi novega defibliratorja.

“Veseli smo, da je Mestna občina Koper aktivno pristopila k vzpostavljanju mreže avtomatskih defibrilatorjev, ki jih je danes na celotnem območju koprske občine že približno 36. Veseli nas, da bomo morda prav na ta način lahko rešili marsikatero življenje,” je poudaril predsednik Lions kluba Koper Vladimir Tul.

Predsednik Lions kluba Koper Vladimir Tul (skrajno levo). Foto: ekoper.si

Poleg tega po vsej Sloveniji poteka tudi pobuda “Defibrilatorji na ulice”, pri kateri pomembno vlogo igra prav Rdeči križ Slovenije, saj v okviru svoje dejavnosti izvaja program prve pomoči in izobraževanje za prostovoljne bolničarje, ki so nam v soboto ob pomoči članov Lions kluba Koper, prikazali pravilno uporabo defibrilatorja.

Omeniti velja, da bodo ti defibrilatorji kmalu postavljeni ob vseh Hoferjevih poslovalnicah v Sloveniji.

Vse kar morete storiti je, da na omarici z defibrilatorjem obrnete kljukico s katero odprete vratca, vzamete defibrilator iz nje, ga vključite in nato sledite navodilom. Nikakor pa se ne smete ustrašiti alarma, ki se ob vsem tem vklopi, saj je tam prav zato, da opozori, da se je zgodila nesreča.