DomovNaši krajiV Pobegih-Čežarjih in Sv. Antonu obeležili krajevna praznika

V Pobegih-Čežarjih in Sv. Antonu obeležili krajevna praznika

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli konec tedna so v krajevni skupnosti Pobegi-Čežarji in Sv. Anton obeležili krajevna praznika in se poklonili žrtvam nemške požigalske ofenzive, tragičnega 2. oktobra 1943. Obeh slovesnosti, ki ju je zaznamoval bogat kulturni program, se je v imenu Mestne občine Koper udeležil župan Aleš Bržan.

V soboto so spominsko slovesnost padlim v času narodnoosvobodilnega boja pripravili v Pobegih, kjer je zbrane nagovorila slavnostna govornica, jezikoslovka dr. Vesna Mikolič. Poudarila je, da je boj za svobodo in za boljši jutri hkrati tudi boj za ohranitev slovenske kulture in jezika ter dodala, da je pri ohranjanju slovenske biti ključno vlogo odigral prav zahodni slovenski prostor. Krajanom se je zahvalila za ohranjanje zgodovinskega spomina, kot tudi za prenos vrednot tovarištva, spoštovanja do bližnjega, zavednosti in pripadnosti Slovenskemu narodu na mlajše generacije ter svoj nagovor sklenila z mislijo: »Pomembno je, da zgodovino razumemo in se z njo soočimo. Soočimo z vsemi padci in vzponi, svoje in drugih skupnosti, družbenih skupin, političnih in idejnih usmeritev, priznamo svoje napake in uspehe drugih in presežemo zgodovinske vozle, ki nas vlečejo nazaj, namesto da bi bila zgodovina tista trdna opora za nadaljnji razvoj slovenske družbe.«

Tudi letos so ob krajevnem prazniku pripravili pester kulturni program, ki so ga zaznamovali nastopi otrok vrtca in osnovne šole v Pobegih, mladih pevk in recitatorjev, s pesmijo pa so navdušili še skupina Mi trije, pevski zbor Brnistra in Pihalni orkester Marezige.  Ob tej priložnosti je predsednik sveta krajevne skupnosti Ivan Marjon podelil posebni priznanji prizadevnima krajanoma, Tanji in Borisu Šukljanu, za vsestransko aktivnosti pri izgradnji balinišča v Pobegih.

V nedeljo, 6. oktobra, so krajevni praznik obeležili tudi v Sv. Antonu, kjer so pripravili doživet kulturni program, ki so ga sooblikovali pevci in godbeniki iz Sv. Antona. Zbrane je slavnostno nagovoril dr. Tit Turnšek, slovenski politik in diplomat, do nedavnega predsednik  Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.