DomovNaši krajiVabljeni na otvoritveni dogodek projekta SOPOREM

Vabljeni na otvoritveni dogodek projekta SOPOREM

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V četrtek, 15. decembra, bo v Pretorski palači potekal otvoritveni dogodek projekta SOPOREM. Dogodek se bo začel s predstavitvijo projekta in novinarsko konferenco, sledila bo okrogla miza z naslovom Svetla prihodnost s sončno energijo.

V sklopu projekta, ki bo trajal do aprila 2024, bo Mestna občina Koper na strehi Parkirne hiše Sonce zgradila sončno elektrarno z močjo 270 kWp, medtem ko bodo v Luki Koper poskrbeli za izgradnjo sončne elektrarne s skupno močjo 3 MWp.

Skupna vrednost projekta je nekaj več kot 3,5 milijona evrov, od tega bodo 2.128.623,58 evra sofinancirali Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP. Partnerji projekta sledijo cilju povečanja proizvodnje energije iz obnovljivih virov z izgradnjo dveh sončnih elektrarn. Na ta način bodo prispevali k znižanju neto ničelnih emisij toplogrednih plinov in opuščanju uporabe fosilnih goriv.

Novinarska konferenca se bo začela ob 10.30 s predstavitvijo projekta SOPOREM (Solar Power for Reducing Emissions). Ob 11. uri bo sledila okrogla miza, v okviru katere bodo gostje predstavili priložnosti pridobivanja sončne energije, zakonodajne ovire in priložnosti, možnosti porabe energije in shranjevanje njenih presežkov.

Foto: Pexels, MOK