DomovNoviceKoprski občinski svetniki so se zbrali na konstitutivni seji

Koprski občinski svetniki so se zbrali na konstitutivni seji

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V Pretorski palači v Kopru so se danes na konstitutivni seji zbrali župan in občinski svetniki Mestne občine Koper, ki so na novembrskih lokalnih volitvah prejeli največ podpore volivk in volivcev. Na prvi seji Občinskega sveta Mestne občine Koper v mandatu 2022–2026 so med drugim ugotovili izvolitev župana Aleša Bržana, potrdili mandate občinskim svetnikom in jim določili sedežni red ter imenovali Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Mandatna komisija v sestavi Janez Starman, mag. Alan Medveš in Nevenka Stanić Ristović je potrdila mandate članic in članov Občinskega sveta Mestne občine Koper ter ugotovila izvolitev župana. Na lokalnih volitvah 20. novembra je med kandidati za župana že v prvem krogu največ glasov prejel Aleš Bržan. Podprlo ga je 53,60 odstotka občank in občanov, ki so obiskali volišča. Občinski svet sestavlja sedem strank oziroma list. Največ predstavnikov v mestnem svetu, in sicer 11, ima stranka Koper je naš, sledita Lista Aleša Bržana z devetimi predstavniki in Gibanje Svoboda s šestimi. Po en mandat so dobile Slovenska demokratska stranka (SDS), Socialni demokrati (SD), Oljka in Levica. Za predstavnike italijanske narodne skupnosti v mestnem svetu so bili izvoljeni Alberto Scheriani, Roberta Vincoletto in Mario Steffé. Občinskim svetnikom je bil danes določen tudi sedežni red.

Ob prevzemu županovanja je Bržan izvoljene svetnice in svetnike opomnil na glavne izzive naše občine in si zaželel, da bi skupaj poskrbeli, da bo prihodnost v naši občini boljša: »Poglobimo se v vsa področja, ki jih bomo obravnavali, o njih glasujte z zavedanjem, da delamo za skupno dobro. Naj bo mir v našem mestu za vse, ki v njem živijo.« Županu je ob tem zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat člana občinskega sveta.

Občinski svet je imenoval tudi Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Za predsednika je bil izvoljen Janez Starman, za namestnika predsednika Patrik Peroša, člani pa so postali Vesna Rebec, Jan Muženič, Alan Medveš, Jadranka Šturm Kocjan in Alberto Scheriani.

Foto: MOK