DomovNaši krajiVEČER O TITU: “Nostalgično-romantično za starejše generacije in v poduk mlajšim.” 

VEČER O TITU: “Nostalgično-romantično za starejše generacije in v poduk mlajšim.” 

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V sredo bi bil v nekdanji državi praznik, v spomin na srečanje v Jajcu leta 1943 in nastanek Jugoslavije. 29. novembra se bodo starih časov spominjali v Marezigah, kjer bo dr. Marko Vidnjevič, raziskovalec koprske visokošolske ustanove Alma Mater Europaea, spregovoril o Josipu Brozu Titu – grandioznem narcisu. 

Vidnjevič je avtor istoimenske knjige v njej pa se loteva Tita kot voditelja, ki je 30 let večinoma uspešno krmaril Jugoslavijo. Kot raziskovalca ga je zanimalo, kako nastane takšna osebnost – grandiozni narcis – kako ga je oblikovalo okolje, zgodovinski moment, kateri so bili “njegovi uspehi in kiksi”, da je nastal takšen fenomen.

“Nostalgično-romantično za starejše generacije in v poduk mlajšim,” je dejal Vidnjevič o večeru, ki bo tudi dobrodelno obarvan.

V sredo bo dr. Marko Vidnjevič, raziskovalec koprske visokošolske ustanove Alma Mater Europaea, spregovoril o Josipu Brozu Titu – grandioznem narcisu. Foto: almamater.si

Skozi večer, ki bo mešanica resnega in zabavnega, bo Vidnjevič obiskovalce spomnil na Titove maksime, od gibanja neuvrščenih do vloge Jugoslavije kot ene največjih transportno-pomorskih ter tehnoloških sil. “Tito je gradil most med razvitim zahodom ter vzhodom in Afriko, takega diplomata danes svet nima,” dodaja Vidnjevič. Ključne parole tistega časa – ‘v imenu ljudstva’, ‘bratstvo in enotnost’ – so danes žive v spremenjeni obliki, jugoslovanski model pa je zanimiv tudi za mlade generacije, opaža avtor.

Na predavanju, ki se bo v gostilni Karjola pričelo ob 19.00, bo knjiga Josip Broz Tito – grandiozni narcis tudi na prodaj, izkupiček od prodaje pa bo namenjen podpori delovanja Pihalnega orkestra Marezige.