DomovNaši krajiVeličastne švicarske orgle bodo domovale v Kopru

Veličastne švicarske orgle bodo domovale v Kopru

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Veličastne švicarske orgle prihajajo v koprsko stolnico. Za orgle se je potegovalo šest interesentov iz Poljske, Italije, Francije in Slovenije. Fundacija Tonhalle pa  je po obisku stolnice in pregledu arhitekturne ter akustične ustreznosti sprejela soglasno odločitev za dodelitev veličastnih orgel Kopru.

Nove orgle, ki bodo nadomestile veliko manjše in starejše, se bodo uporabljale ne samo v dnevne liturgične namene, ampak tudi za glasbene dogodke, koncerte in festivale.

Župnija Koper je v mesecu oktobru 2017 oddala prijavo na razpis za dodelitev orgel, ki se umikajo iz znane koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu in pripravila ustrezne načrte umestitve v koprsko stolnico.

Novica se je izjemno hitro razširila med ljubitelji po družabnih omrežjih v tujini, saj gre za poznan instrument, ki je bil velikokrat uporabljen za snemanje orgelske glasbe s strani največjih organistov. V Zürichu, kjer so tudi s podpisovanjem peticije za ohranitev instrumenta, nasprotovali umiku iz dvorane Tonhalle, je javnost z naklonjenostjo sprejela odločitev o izbiri Kopra za prihodnje domovanje švicarskih orgel.

Ključna elementa, ki sta bila podlaga za odločitev, sta bila široka podpora vlogi s strani številnih inštitucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega izobraževanja, poustvarjanja in organizacije glasbenih dogodkov in aktivna vključitev in podpora projektu s strani Mestne občine Koper.

Orgle, ki sta jih leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer v skladu z načrti znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, so velikostnega in kakovostnega razreda orgel Gallusove dvorane Cankarjevega doma in bodo največje cerkvene orgle v Sloveniji. Maestro Guillou bo tudi v kratkem obiskal Koper in sodeloval pri pripravi zahtev za izvajalca ponovne postavitve.

Postavitev v koprsko stolnico bo zahtevna in vključuje gradnjo novega pevskega kora, izvedba je predvidena do konca leta 2020.