DomovNaši krajiVIDEO in FOTO: Zaradi poostrenega nadzora na parkirnih mestih za invalide je kršitev bistveno manj

VIDEO in FOTO: Zaradi poostrenega nadzora na parkirnih mestih za invalide je kršitev bistveno manj

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občinski redarji so se ob mednarodnem dnevu invalidov pridružili kampanji »Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide«. Na koprska parkirišča smo se odpravili z mestnimi redarji, ki bodo vse do 18. decembra izvajali poostren nadzor nad nepravilnim parkiranjem na mestih, namenjenih invalidom.

Akciji, ki je začela včeraj in bo trajala vse do 18. decembra so se pridružili tudi redarji Mestne občine Koper, ki bodo po besedah Valterja Andrejašiča, operativnega vodje občinskega redarstva v koprski občini, “izvajali poostren nadzor nad vsemi parkirnimi prostori, rezerviranimi za invalide v Mestni občini Koper, kjer bomo izvajali predvsem zlorabe s strani voznikov, ki parkirajo brez parkirne karte na mestih za invalide in tistih, ki to karto zlorabijo.”

Globa za neupravičeno parkiranje avtomobila na mestih, namenjenih za invalide znaša 80 evrov.

Mestna občina Koper ima na voljo več kot 100 parkirnih prostorov, rezerviranih za invalide, za katere z izvajanjem nadzora dnevno skrbi koprsko občinsko redarstvo. Akciji, ki je začela včeraj in bo trajala vse do 18. decembra so se pridružili tudi redarji Mestne občine Koper, ki bodo po besedah Valterja Andrejašiča, operativnega vodje občinskega redarstva v koprski občini, “izvajali poostren nadzor nad vsemi parkirnimi prostori, rezerviranimi za invalide v Mestni občini Koper, kjer bomo izvajali predvsem zlorabe s strani voznikov, ki parkirajo brez parkirne karte na mestih za invalide in tistih, ki to karto zlorabijo.”

Valter Andrejašič, operativni vodja občinskega redarstva Mestne občine Koper

Andrejašič je opozoril tudi na izsledke študije Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, ki pravijo, da v Sloveniji več kot 60 odstotkov voznikov svoj avtomobil neupravičeno parkira na mestih, namenjenih invalidom. Kot je povedal, ti podatki za Mestno občino Koper ne držijo, ampak je neupravičenih parkiranj na mestih za invalide zgolj med 15 in 20 odstotki: “Temu pripisujem zahvalo predvsem rednemu nadzoru s strani občinskega redarstva, ki posebno pozornost namenjamo parkirnim prostorom za invalide.”

V luči iskanja rešitve so Agencija RS za varnost prometa, Fakulteta za varnostne vede in Mestna občina Ljubljana zasnovale projekt »Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide«, ki so ga podprle tudi organizacije Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Sonček – Zvez društev za cerebralno paralizo Slovenije in Zveza za šport invalidov – Paraolimpijski komite,  k sodelovanju pa so povabili tudi vse slovenske mestne občine, med njimi tudi koprsko.