DomovNaši krajiVIDEO: V Kopru po nakupih “brez odpadkov” 

VIDEO: V Kopru po nakupih “brez odpadkov” 

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Po uspešno izpeljanih delavnicah o tem, kako ustvarjati čim manj odpadkov, ki jih je v sodelovanju s Centrom mladih Koper in Marjetico Koper izvedla “zerowasterka” Maja Nagode, je nastal poučen in uporaben video o tem, kako lahko nakupujemo po Kopru, brez, da bi ustvarili odpadke.

Z majhnimi spremembami navad lahko naredimo ogromno za ohranjanje naravnih virov. Vsak od nas je lahko največji okoljevarstvenik že s tem, da pravilno loči in odlaga odpadke, predvsem pa s tem, da omeji potrošnjo in uporabo materialov. Veliko krat kupujemo, ne da bi stvari sploh rabili.

Nakupovanje po sistemu “kot je bilo nekoč”

Prekomerno potrošnjo lahko omejimo na različne načine. Eden izmed najbolj zabavnih in nezahtevnih je “zero waste” nakupovanje, ki nima vpliva na okolje oz. je ta čim manjši.

Da bi preizkusili možnosti takih nakupov v Kopru, smo se po nakupe po mestni tržnici in okoliških trgovinah napotili z “zerowastarko” Maja Nagode in ugotovili, da je tudi v našem mestu veliko možnosti za etično nakupovanje, ki je prijazno do okolja in hkrati podpira pretežno lokalne ali slovenske pridelovalce, ki praviloma ponujajo kakovostnejše izdelke.
Foto: consciousbychloe.com

Pri zero waste nakupih se v celoti izogibamo embalaži, s sabo vzamemo vrečke za nakupovanje (izdelane s tehnikami ponovne uporabe, če je možno) in posode za izdelke v rinfuzi (mleko, vino, žitarice, testenine), skratka nakupujemo po sistemu “kot je bilo nekoč”.