DomovNaši krajiZačelo se je prezračevanje vode v strugi Badaševice

Začelo se je prezračevanje vode v strugi Badaševice

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so na območju Olma zagnali naprave, ki bodo naslednjih šest mesecev dnevno dodajale kisik v vodo struge Badaševice. Postopek bodo ves čas budno spremljali, z odvzemom vzorcev pa vsak drugi dan preverjali količine kisika v vodi, njen PH ter merili temperaturo vode in zraka. Na ta način bo Mestna občina Koper preprečila, da se v času nizkega vodostaja in majhnega pretoka vode znova vzpostavijo pogoji, ki omogočajo razkroj organskega materiala in nastanek neprijetnih vonjav.

Izbrani izvajalec, podjetje TF Lab, d. o. o., ki se ponaša z dolgoletnimi izkušnjami s postopki prezračevanja rečnih strug, je na območju Olma (na stičišču Tomšičeve ulice in Ceste na Markovec) že zjutraj namestil prvo od dveh naprav, ki bosta naslednjih šest mesecev dnevno dovajali zadostne količine kisika v vodo reke Badaševice. Nameščena naprava iz struge črpa vodo in jo nato obogateno s kisikom vrača nazaj. Prihodnji teden bodo v neposredni bližini namestili še turbino, ki bo kisik iz zraka s posebno tehnologijo razbila v zelo majhne delce, t. i. nanomehurčke, in jih nato vpihovala v vodo.

Celoten postopek bodo ves čas nadzirali, zato bodo vzpostavili redni monitoring in tako preverjali vsebnost kisika v vodi, stopnjo kislosti in temperaturo.

Za namestitev naprav za prezračevanje vode je Mestna občina Koper pridobila vodno soglasje Direkcije RS za vode. Dela bodo trajala šest mesecev in bodo sklenjena predvidoma oktobra.