DomovNoviceV Pokrajinskem muzeju Koper se je začela prenova prostorov zbirke novejše zgodovine

V Pokrajinskem muzeju Koper se je začela prenova prostorov zbirke novejše zgodovine

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnji Mednarodni muzejski dan, ki ga obeležujemo 18. maja, so v Pokrajinskem muzeju Koper preživeli zelo aktivno. Številnim obiskovalcem so ob tej priložnosti predstavili nekatere najbolj zanimive vsebine, pohvalili pa so se tudi s pravkar začeto prenovo prostorov zbirke novejše zgodovine 1867–1954 in dvema spletnima aplikacijama.

Mednarodni muzejski dan je za številne muzeje po Sloveniji priložnost, da odprejo svoja vrata in obiskovalcem predstavijo najzanimivejše vsebine. S pestrim programom so se predstavili tudi v Pokrajinskem muzeju Koper, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je muzej obiskal s sodelavci, pa se je ob tej priložnosti seznanil z načrti prenove prostorov, v katerih domuje zbirka novejše zgodovine 1867–1954.

Dotrajani in prenove potrebni prostori so zdaj že izpraznjeni, gradbena dela so se začela pred dobrim tednom dni. V okviru del bodo v celoti obnovili streho in notranje prostore, ostrešje bodo ohranili in ga utrdili z novo toplotno izolirano podkonstrukcijo ter uredili prezračevanje prostorov in namestili klimatske naprave. Obnovili bodo tudi elektroinštalacije in obstoječa svetila nadomestili z varčnimi svetili LED, prostore pa nato razmejili s predelnimi mavčnimi in steklenimi stenami. Na ta način bodo zdaj enoten prostor vsebinsko ločili in ustvarili ambiente različnih velikosti ter tako omogočili interaktivno in uporabnikom prijazno postavitev zbirke.

Naložba predvideva tako nabavo lesenih in steklenih vitrin za postavitev predmetov zbirke kot tudi stolov, miz in druge opreme za ureditev pedagoških prostorov. Gradbena dela bodo sklenjena jeseni, v nadaljevanju sledi ureditev notranjosti in postavitev zbirke.

Mestna občina Koper je s projektom kandidirala na razpis ministrstva za kulturo in bila uspešna, saj bo za obnovo prostorov pridobila 93.970,86 evra nepovratnih sredstev.

Zbirko novejše zgodovine pa si bo mogoče v kratkem ogledati tudi v času obnove prostorov. Kot je pojasnil kustos zbirke Ivan Simčič, pripravljajo posebno spletno aplikacijo, ki bo omogočila vpogled v najbolj zanimivo gradivo.