DomovNoviceKoprska knjižnica vabi na pestro kulturno dogajanje

Koprska knjižnica vabi na pestro kulturno dogajanje

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Za številne ljubitelje knjig, razstav in kulture v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper v mesecu juniju pripravljajo pester nabor kulturno obarvanih dogodkov za vse generacije. Med odmevnejšimi dogodki bo zagotovo odprtje razstave o življenju skladatelja Vladimirja Lovca v sredo, 1.junija.

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper bodo v sredo, 1. junija, ob 19. uri gostili razstavo o življenju Vladimirja Lovca, ki si jo bodo lahko obiskovalci ogledali vse do četrtka, 30. junija.

V letu 2022 poteka vrsta prireditev in aktivnosti ob 100. obletnici rojstva Vladimirja Lovca (1922–1992), pomembnega koprskega skladatelja, dirigenta, pedagoga in publicista. V mesecu juniju bo v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja postavljena razstava, ki bo prikazala Lovčevo ustvarjanje. Napisal je prenekatero glasbeno delo, ki je v glasbenih krogih uživalo veliko spoštovanja in pozitivnih kritik. To so bila dela, ki so jih izvajali najboljši slovenski ter tuji izvajalci na domačih odrih, mnoga pa so svojo izvedbo doživela tudi v tujini na pomembnih festivalih sodobne glasbe. Razstava obiskovalca popelje skozi dinamično dogajanje nastajanja nove glasbe, ko še ni bilo sodobne tehnologije in se je skladatelj lahko zanesel le na svoj svinčnik, notno črtovje in občutljiv sluh.

Razstava je nastala ob podpori Glasbene šole Koper, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Mestne občine Koper v sodelovanju z Zavodom lepih umetnosti, Pokrajinskim arhivom Koper, Narodno in univerzitetno knjižnico Ljubljana, Društvom slovenskih skladateljev in Lovčevo družino.

V Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper, skupaj s koprsko knjižnico v četrtek, 2. junija, ob 11. uri pripravljajo pogovor z avtorico knjige Kavni krog, Barbaro Hanuš, ki jo bralci letos lahko prebirajo tudi v okviru bralne akcije Primorci beremo. Avtorica, vas bo v pogovoru z Barbaro Zorman popeljala med gospe, ki se v domu za starostnike zbirajo ob jutranji kavi. Kljub zavedanju, da se življenje počasi izteka, so njihova druženja polna smeha in zabavnih dogodivščin.

V koprski knjižnici  bodo v petek, 3. junija, ob 19. uri  v okviru projekta Jazz v vsako mesto gostili glasbenika Ano Čop in Jako Arha. Glasbenika se strinjata, da kultura, s tem pa tudi glasba in jazz, mora spodbujati h kritičnemu razmišljanju ter združevanju različnih vej umetnosti, v dotičnem primeru glasbe s poezijo Srečka Kosovela.

Na oddelku za mlade bralce v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper vabijo na ogled razstave Čebelica, ki bo avlo oddelka krasila vse do torka, 14. junija.

Podrobnejše informacije o junijskem dogajanju koprske knjižnice na povezavi.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja