DomovNoviceV Marezigah okronali kralja refoška

V Marezigah okronali kralja refoška

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Z današnjim kronanjem kralja refoška so v Marezigah sklenili jubilejni 50. Praznik refoška. Šampion Praznika refoška in slovenske Istre je postal Ivanov refošk 2015 iz vinske kleti Bordon iz Dekanov. Kronanja vinskega kralja se je udeležil tudi podžupan Janez Starman, ki je v pozdravnem govoru orisal pomen praznika in vinske kulture v slovenski Istri.

Ta konec tedna je Turistično društvo Marezige v Marezigah organiziralo že 50. Praznik refoška in slovenske Istre. Obiskovalke in obiskovalci so poleg degustacije nagrajenih vin in okušanja kulinaričnih dobrot istrske kuhinje lahko uživali v pestrem kulinaričnem, kulturnem, športnem in glasbenem programu, kjer so množico obiskovalcev zabavali skupina Platana, Pihalni orkester Marezige, Rudi Bučar in drugi.

Vinarje in oljkarje, ki so se predstavljali na stojnicah je v soboto obiskal tudi koprski župan Aleš Bržan, skupini Platana pa v zahvalo za 50 let glasbenega delovanja ter bogatenje domačega in širšega glasbenega prostora izročil posebno priznanje Mestne občine Koper.

Kronanje kralja Refoška so danes v družbi vinske kraljice Slovenske Istre Nike Glavina opravili člani združenja slovenskega reda vitezov vina – omizje za Slovensko Istro in Kras.

Šampion Praznika refoška in slovenske Istre je postal Ivanov refošk 2015 iz vinske kleti Bordon iz Dekanov, refošk 2021 iz kleti Vinakoper iz Kopra je šampion mladih refoškov. Prvak kategorije rose vin je suho rose 2021 iz vinske kleti Ratoša iz Prad. Prvak avtohtone sorte istrska malvazija je malvazija 2021 iz vinske kleti Robi in Dorjano Kreonika iz Kort, prvak tradicionalne sorte rumeni muškat pa je postal sladki muškat 2021 iz kleti Vinakoper.

Več o priznanjih in nagrajenih vinih na jubilejnem 50. Prazniku refoška na povezavi.

Foto: MOK