DomovNoviceVabljeni na prijetno druženje s prostovoljci

Vabljeni na prijetno druženje s prostovoljci

Naši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska filantropija med 23. in 29. majem že tradicionalno organizira nacionalni teden prostovoljstva z namenom praznovanja prostovoljstva in prostovoljskih organizacij. Na ta način se želijo tudi zahvaliti prostovoljcem za njihovo udejstvovanje in ozaveščanje najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. V tem času bodo po Sloveniji potekali različni dogodki. Veseli dan prostovoljstva bodo v Kopru obeležili v sredo, 25. maja, med 10. in 14. uro, ko se bodo na Titovem trgu na stojnicah predstavljale lokalne prostovoljske organizacije.

»Ob letošnjem Veselem dnevu prostovoljstva ne gre pozabiti, da praznujemo tudi evropsko leto mladih. Mladi prostovoljci so se v zadnjih dveh letih res izjemno aktivirali, vnašali pozitivne spremembe v skupnost in se borili za boljši jutri vseh nas. Pomagali so pri blaženju posledic epidemije, opozarjali na podnebne spremembe in pomembnost varovanja narave, aktivirali so se za zaščito človekovih pravic in demokracije. Prostovoljenje na mlade prostovoljce deluje kot protiutež pasivnosti in jim omogoča, da pridobijo dragocene izkušnje, krepijo socialni čut in širijo obzorja,« je povedala Tjaša Arko, vodja programa Prostovoljstvo na Slovenski filantropiji in dodala: »S prostovoljstvom tudi prostovoljci sami sebi blažijo stiske, v katerih se znajdejo zaradi osamljenosti ali izključenosti, kar so potrdile številne študije tudi v času epidemije. Ob tem izpostavljamo, kako zelo pomembno je, da otroci dobijo priložnosti za prostovoljstvo in izkušnjo solidarnosti že v vrtcu in šoli, pa tudi v prostovoljskih organizacijah. Državna podpora zaposlitvam mentorjem prostovoljcev in sistemska podpora razvoju prostovoljstva v šolah je nekaj, na kar tudi kot koordinatorji Slovenske mreže prostovoljskih organizacij vedno znova opozarjamo.«

V Kopru se bodo zbrale raznolike prostovoljske organizacije in na stojnicah predstavile svoje delo z raznimi aktivnostmi za mlade in mimoidoče. Spoznali boste lahko organizacije, ki so zelo aktivne pri vključevanju prostovoljcev v svoje dejavnosti in aktivnosti. Izvedeli boste, kje najti podporo ob različnih stiskah, saj bodo z nami prostovoljci različnih društev s področja zdravja in socialnega varstva: Zavod NewPrevent, Svetovalni center za otroke, Društvo prijateljev mladine Koper, Društvo Šent Koper, Sklad Silva, CSD Južna Primorska (s svojimi programi za mladostnike in otroke) in Rdeči križ – območno združenje Koper. Da bo druženje medgeneracijsko pa bodo poskrbele prostovoljke iz ZDUS KoperCentra dnevnih aktivnosti in Večgeneracijskega centra Morje.

Na svoji stojnici se bosta predstavili tudi Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva, z novo prostovoljsko pisarno v Kopru in PiNA s projektom Okno priložnosti v EU.

Več o letošnjem dogajanju na 23. nacionalnem dnevu prostovoljstva na povezavi.