DomovNaši krajiZakaj se prijaviti na natečaja za Županovo vino in oljčno olje?

Zakaj se prijaviti na natečaja za Županovo vino in oljčno olje?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Zmagovalec natečaja za Županovo vino oziroma oljčno olje bo po novem deležen še dodatne podpore občine, zlasti na področju promocije. Rok za prijavo je 10. januar 2019.

Mestna občina Koper na različne načine podpira delo lokalnih vinarjev in oljkarjev. Eden od načinov podpore sta prav gotovo natečaja za izbor Županovega vina oziroma oljčnega olja, ki ju je občina minuli teden objavila že dvanajsto leto zapored, s čimer občina vedno znova potrjuje, da je ponosna na svoje vinarje in oljkarje.

Kot je znano, se na natečaja lahko prijavijo vinarji in oljkarji iz Mestne občine Koper, januarja pa bosta strokovni komisiji za ocenjevanje vina oziroma oljčnega olja izbrali najboljše vino oziroma olje, ki ju bodo razglasili za Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje 2019.

Poleg simbolične nagrade na sami prireditvi in odkupa dogovorjene količine vina in oljčnega olja, ki bo občini služila v protokolarne in promocijske namene, bo občina zmagovalcema natečajev po novem omogočila še nekaj dodatne podpore pri promociji. Tako bo zmagovalcema natečaja za Županovo vino oziroma oljčno olje omogočila izdelavo profesionalnega promocijskega video spota in profesionalnih fotografij, ki bodo obenem služile promociji vinarstva in oljkarstva turistične destinacije Koper. Poleg tega bo zmagovalcema natečajev občina krila tudi kotizacijo na sejmu, kjer bodo promovirali bogastvo naše destinacije in gastronomije. Prav tako bo občina tistim sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2019, katerih vzorci oljčnega olja so bili vključeni v vodnik Flos Olei 2019 in bodo svoje vzorce oljčnega olja prijavili tudi za sodelovanje za vodnik Flos Olei 2020, krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja, kot slednje spodbuja že zadnji dve leti.

Ena od letošnjih novosti je tudi prodaja zmagovalnega vina na vinski fontani v Marezigah, po novem pa bodo v trgovini ob fontani prodajali tudi zmagovalno oljčno olje.

Strokovna komisija bo najboljše vino in oljčno olje, ki bosta prejela laskavi naziv Županovo vino in Županovo oljčno olje, razglasila predvidoma 25. januarja 2019 na zaključni prireditvi. Vsi zainteresirani za sodelovanje na natečaju se za dodatne informacije lahko obrnejo na Turistično organizacijo Mestne občine Koper, vse podrobnosti glede natečajev pa so objavljene na uradni občinski spletni strani www.koper.si.

Aktualni nosilec naslova Županovo vino 2018 je Refošk 2016 vinske kleti Vinales, nosilec naslova Županovo oljčno olje 2018 pa je Ekološka kmetija Morgan za olje Morgan Belica 2017.