DomovNaši krajiŽe spet ta Špet!

Že spet ta Špet!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V celoti objavljamo odziv koprskega župana Borisa Popoviča glede enostranskega odstopa dogovora s strani civilne iniciative ŠPET:

“Špet je okrajšava za špetir, mi pa se tega ne gremo!

Zelo sem razočaran nad enostranskim odstopom dogovora s strani t.i. civilne iniciative Špet, saj se od sklenjenega dogovora na Mestni občini Koper, med županom in predstavniki civilne iniciative, dne 11. aprila, ni zgodilo popolnoma nič novega in tudi ni prišlo do prav nobenih sprememb.

Na sestanku, ki se je zgodil na Mestni občini Koper, sem jim predstavil tri možne opcije, prva je bila popolna obnova obstoječe šole, ki bi se zgodila letos oz. zdaj, kar pomeni, da bi bili otroci v popolnoma prenovljeni šoli že 1. septembra letos. Druga bi bila rušenje obstoječega objekta in postavitev novega na isti lokaciji, za kar bi potrebovali preselitev otrok oz. šolarjev na neke druge lokacije, za katere še sam ne vem, kje naj bi bile, za najmanj dve do tri leta. In tretja, izgradnja nove šole na drugi lokaciji, to je na zemljišču nad novim igriščem, ki se nahaja nad obstoječo šolo. V tem primeru bi bili otroci ravno tako še vsaj 2 do 3 leta v neobnovljenem obstoječem objektu, o katerem ima ta ista CI skrajno kritično in negativno mnenje in ga označuje za popolnoma neustreznega, gnilega, nevarnega, škodljivega, sramotnega, skratka popolnoma neprimernega za kakršno koli uporabo, kaj šele za osnovno šolo.

Po izčrpnem in strpnem pogovoru ter nizanju argumentov za in proti posameznim variantam smo se skupaj odločili, da bi bila v prvi fazi najbolj smotrna prav prva varianta; to je popolna obnova OŠ Škofije zdaj in takoj. S tem bi pridobili popolnoma prenovljen obstoječi objekt, ki bi ga v primeru novogradnje nove osnovne šole v prihodnosti na drugi lokaciji lahko mirno namenili nekim drugim dejavnostim in bi lahko bil velika dodana vrednost za Škofije same, tako že danes kot šola, jutri pa eventuelno kot nekaj drugega.

Dogovorili smo se tudi za prisotnost dveh predstavnikov CI in enega dodatnega predstavnika občine oziroma župana pri nadzoru prenove, ki bi bdeli nad ustreznostjo materialov, kvalitete dela in ugotovili, kaj vse bi bilo še potrebno popraviti oz. zamenjati. Pripravljeni smo bili nemudoma urediti prav vse podrobnosti in pomanjkljivosti, ki bi se med samo prenovo pokazale. Prepričan sem, da bi bila obnovljena šola v izredno dobrem stanju in bi lahko še zelo dolgo odlično služila svojemu namenu.

Zaradi odnosa CI ŠPET do Mestne občine Koper in župana, ki si je osebno vzel čas za uskladitev mnenj, stališč, predlogov in želja z njimi ter dogovore vzel z vso resnostjo in odgovornostjo, saj je Mestna občina Koper nemudoma pričela pripravljati popise in razpis za nabavo popolnoma nove opreme za celotno šolo na Škofijah, ocenjujemo, da je CI ŠPET žal padla ali celo nastala pod vplivom političnih ambicij nekaterih posameznikov, ki jim je očitno cilj izkoristiti volilno leto za neke svoje privatne interese, ki s šolo, kaj šele s šolarji, nimajo prav nobene povezave. In ker so se tudi prisotni krajani na zboru 3. aprila večinsko odločili, da so proti popolni prenovi obstoječe šole in želijo oz. zahtevajo novo šolo, smo se na Mestni občini Koper odločili, da pravilnost svoje odločitve preverimo na novembrskih lokalnih volitvah. V volilnem programu bom jasno zapisal takojšnjo popolno prenovo in dograditev novih prostorov obstoječe osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah. Ker sem vedno deloval v dobrobit občank in občanov celotne koprske občine, s tem pa tudi Škofjotk in Škofjotov, še posebej pa naših otrok, sem prepričan, da bodo starši in tisti, ki bodo to šolo resnično uporabljali, naš trud znali ceniti in se na volitvah odločali v dobrobit otrok, ne pa politikantov.

Kljub vsemu smo se odločili, da poletni odmor v času šolskih počitnic vseeno izkoristimo in šolo vsaj v notranjosti naredimo čim bolj prijazno otrokom, da bodo lažje dočakali streznitev starejših. Zunanjosti se ne bomo dotikali, da nam ne bodo razgrete glave lokalnih kvazi politikov očitale, da si na Škofijah na plečih otrok nabiramo politične točke.

Nauk zgodbe je, da se niti tako pomembnih investicij, kot so investicije v naše otroke, zaradi brezkompromisnosti nekaterih posameznikov z bolnimi ambicijami ne smemo lotiti v volilnem letu. Zato bomo tokratno ‘napako’ odpravili in se urejanja šole na Škofijah lotili nemudoma po volitvah.

Prepričani smo, da takrat o vseh teh dušebrižnikih ne bo ne duha ne sluha.”