DomovNaši krajiZGODOVINA KOPRA MALO DRUGAČE: Semedelski podhod kmalu v barvni preobleki

ZGODOVINA KOPRA MALO DRUGAČE: Semedelski podhod kmalu v barvni preobleki

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Že konec junija se bo semedelski podhod preoblekel v barvito podobo zgodb nekdanjega Kopra. Projekt Primorskega svetovalnega središča (PRIMSS) na ta način spodbuja mlade h kritičnem razmišljanju o družbenih spremembah, ki so pomembno vplivale na razvoj Kopra.

S projektom Poslikava podhoda: Zgodovina Kopra v barvah tako mladim generacijam ponujajo možnost in priložnost, da na kreativen in sodelovalen način prispevajo k spremembi vizualne podobe mesta.

Razvoj Kopra na način, kot ga vidijo mladi

Tema poslikave je zgodovinski razvoj Kopra na način, kot ga vidijo mladi. Tema je okvirna z namenom, da se mladim dovoli čim večji vpliv pri snovanju in izdelavi končnega izdelka, upoštevajoč strokovno vodenje vključenih mentorjev.

“Nujno pri tem je poudariti, da bodo mladi umetniki ključni pri izdelavi koncepta in načrtovanju poslikave, ob izvedbi pa bodo lahko sodelovali vsi, ki želijo soustvarjati podobo mesta Koper,” dodaja Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

Semedelski podhod (stena vzdolž kolesarske steze) je dolga 47 m in visoka 2,6 m, kar pomeni, da bodo sodelujoči poslikali 122 m2 površine.

Foto: MOM

“Koprski podhodi še nikoli niso bili tematsko poslikani, kar pomeni, da bi ta projekt prispeval k svežemu pogledu na vizijo razvoja Kopra. Posebej je potrebno poudariti pomen participacije mladih, ki se skozi projektno delo lahko aktivno udejstvujejo v manjši preobrazbi mestnega videza, kar lahko bistveno vpliva na njihove dojemanje lastne pomembnosti pri soustvarjanju družbene realnosti. Tak pristop lahko krepi medsebojno povezanost in vključenost mladih v družbena dogajanja na lokalni ravni. S pomočjo tehnike »velikih poslikav«, projekt mladim vliva občutek odgovornosti pri vplivanju na podobo mesta,” zaključuje Nikolina Jeretič.

PRIMSS zato vabi vse kreativce, da se pridružite pri izdelavi koncepta in sami poslikavi. Pišete jim lahko na elektronski naslov info@primss.si.