DomovNaši krajiZgodovinski sprehod po Kopru: Atenin ščit kot temelj mesta

Zgodovinski sprehod po Kopru: Atenin ščit kot temelj mesta

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper je obmorski kraj, kjer se pred našimi očmi prepletata starodobno in moderno. Je eno najstarejših slovenskih mest, ki je skozi zgodovino večkrat zamenjalo ime.

Aegida je ime, ki ga je prvotno nosilo naselje na nekdanjem otoku, na katerem leži današnji Koper. Otok naj bi po mitološkem izročilu nastal v prepiru med bogom Pozejdonom in boginjo Ateno. Atenin ščit ali egida (od tod naj bi izviralo ime Aegida) je med neizprosno bitko padel v vodo in se spremenil v otok. Tako o prvih korakih mesta, ki ga danes poznamo kot Koper, govori legenda. Ker nikakor ne želimo razjeziti grškega gospodarja svetovnih morij, bomo takšni razlagi brez oklevanja verjeli.

Koper
Koper s ptičje perspektive. Foto: arhiv ekoper.si

Današnja podoba Kopra je podoba mesta, ki odločno stopa v korak s časom in v svoji želji po napredku in razvoju nikoli ne počiva.

Koper je obmorsko mesto, ki odgovarja na izzive časa in ne sedi na starih lovorikah, ki jih lahko razberemo iz imen Caput Histriae ali Capodistria (glava Istre). Omenjena blesteča naziva ne predstavljata le priznanja iz preteklosti, ampak služita predvsem kot navdih za prihodnost.

Koper
Prešernov trg v Kopru. Foto: slotrips.si

Časi, ko so nasipi in dvižni mostovi povezovali obrežje z otokom, so davno mimo. Mesto je danes gospodarsko središče regije, postavljeno na starodavnih temeljih. Okoli nekdanjega obzidja so zrasle stavbe in infrastruktura, ki odgovarjajo potrebam današnjih dni. Poslovni prostori, trgovske stavbe, športni objekti, izobraževalne institucije, sprehajalne poti, vse to so gradniki uspešnih svetovnih mest in nič drugače ni v Kopru. Bogata in dolga zgodovina daje mestu in predvsem njegovim obiskovalcem  možnost, da se ozrejo daleč v preteklost in spoznavajo zgodovino kraja ter kulturno dediščino na starih mestnih ulicah, trgih, stavbah. Nenazadnje se s kulturno dediščino srečajo tudi na prireditvah, ki jih te iste ulice, trgi in stavbe gostijo skozi leto.

Ne le obmorsko mesto

Kot da ne bi bila že bližina morja dovolj dober razlog za obisk, mesto vabi na sprehod še s svojo zgodovinsko kuliso, kjer lahko praktično na vsakem koraku odkrijemo stavbo, vodnjak, trg ali ulico, ki nas popelje v pristno doživetje mesta pa naj bo to v kulturnem ali v kulinaričnem smislu.

Koper
Čarobne koprske ulice. Foto: arhiv ekoper.si

Oboroženi z mestnim zemljevidom, ki ga dobite v turističnem informacijskem centru, se lahko podate na ogled najpomembnejših znamenitosti in spoznavanje mestnega jedra. Urbanistična ureditev mestnega jedra sega v 15. in 16. stoletje, ko je razvoj regije povzročil rast mesta izven naravnih meja otoka.

Ob obisku si s spoznavanjem utripa mesta, ogledom muzeja in morebiti tudi obiskom pokrajinskega muzeja pričarate pravo zgodovinsko ekskurzijo, kot smo je vajeni iz osnovnošolskih dni. Nedvomno lahko spoznate marsikaj novega in vedno znova odkrivate še neznane detajle mestnih stavb, četudi ste redni obiskovalec mesta ali celo njegov prebivalec. Koper je namreč poln namigov, ki pričajo o nekdanji oblasti mesta ali preprosto pripovedujejo o načinu življenja lokalnega prebivalstva v davni preteklosti.

Vabljeni torej na sprehod po mestu, kjer boste spoznali, da tradicija in sodobni način življenja nista že v osnovi sprta med seboj. V naslednjih prispevkih se bomo potrudili odstirati zastor in vam predstaviti mestne znamenitosti. Do takrat pa vam želimo lep sprehod in prijetno odkrivanje zgodb, ki nam jih pripovedujejo raznovrstne mestne znamenitosti. *