DomovArhivZnova je zagorelo pod Kraškim robom

Znova je zagorelo pod Kraškim robom

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V četrtek popoldne je okoli 16. ure izbruhnil požar na več lokacijah na Kraškem robu. Zagorelo je med naseljema Žgani in Hrastovlje v Mestni občini Koper.

Po podatkih spletne strani centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje  je zgorelo okoli 4,2 hektara trave in grmičevja, 40 oljčnih dreves in 60 vinskih trt. Denis Glavina, operativni vodja Gasilske brigade Koper, je potrdil, da so požar pogasili in lokalizirali. Vsaj še danes pa bo tam organizirana požarna straža, ki so jo vzpostavili preko noči. To je že drugi večji požar na tem območju letos.

požar1

Požar so pomagali gasiti tudi gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Dol, Pobegi-Čežarji, Dekani, Osp, Gradin, Movraž in Rakitovec.

Opustimo staro železniško progo

Požarna problematika na tem območju je že dolgo pereča tema med prebivalci, ki se nahajajo v neposredni bližini sporne železnice. Predolgo že potekajo dogovori o postavitvi drugega tira. Prebivalci krajevne skupnosti Črni Kal so enotni, da se mora obstoječa proga ukiniti. Rodila se je pobuda “Opustimo staro železniško progo“.

V peticiji zahtevajo takojšnjo izvedbo zaščitnih ukrepov in  začetek postopka opustitve stare proge ter gradnjo dveh tirov na bodoči  trasi II. tira Koper–Divača.

Peticija je objavljena tudi na spletni strani MOK, kjer lahko z enim klikom oddate vaš glas podpore.