DomovNaši krajiZRS Koper predstavil program delovanja

ZRS Koper predstavil program delovanja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so se predstojniki inštitutov, ki delujejo v okviru Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper) sestali z županom Mestne občine Koper Borisom Popovičem in predstojniki uradov. V prihodnosti si namreč želijo nadgraditi sodelovanje s koprsko občino. 

V ta namen so danes predstavili dejavnosti, področij njihovega delovanja, usmeritve in izzive ZRS Koper. Kot je povedal znanstveni svetnik prof. dr. Rado Pišot, so si z novo organizacijsko strukturo zastavili nove izzive in mnoge cilje, ki jih skušajo doseči s sledenjem kriterijem odličnosti ter v sodelovanju z okoljem v katerem delujejo.

ZRS Koper želi še nadalje ohranjati vlogo referenčnega jedra znanstveno-raziskovalne dejavnosti in središča raziskovalne odličnosti na področjih svojega delovanja in v znanstvenih disciplinah.

Foto: ekoper.si

Župan Boris Popovič: “Vsak znanstvenik pa tudi vsak posameznik je za nas pomemben”

“Vašo pot podpiram in prepričan sem, da bo iz tega nastalo eno res lepo sodelovanje. Pripravljeni smo sodelovati na vseh področjih, saj sta razvoj in napredek zelo pomembna, brez znanja pa ni napredka. Vesel sem, da že sedaj dobro sodelujemo, je pa vsekakor to sodelovanje potrebno še okrepiti. Vsak znanstvenik pa tudi vsak posameznik je za nas pomemben, zato sem vesel, da se povezujemo,” je ob tej priložnosti povedal koprski župan Boris Popovič.

Poleg župana Mestne občine Koper, so se današnje predstavitve delovanja ZRS udeležili tudi podžupan Peter Bolčič, direktorica občinske uprave Sabina Mozetič, vodja urada za okolje in prostor Georgi Bangiev, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec in vodja turistične organizacije na Mestni občini Koper Tamara Kozlovič, ki so se strinjali, da je sodelovanje med koprsko občino in ZRS-jem pomembno in potrebno, predvsem pa zelo dobrodošlo.

Razvoj strategij in aktivno sodelovanje

ZRS ima devet inštitutov, od tega jih je sedem aktivnih, dva pa na novo vzpostavljajo. Tako so danes predstojniki inštitutov predstavili programe Inštituta za družboslovne študije, ki med drugim vidi možnost sodelovanja pri izvajanju javnomnenjskih in internih raziskav, Inštituta za oljkarstvo, ki z Mestno občino Koper sodeluje pri izboru županovega oljčnega olja in koprsko občino prepoznava kot občino oljkarjev, Inštituta za kineziološke raziskave, ki je pripravljeno oblikovati programe trajnega zdravja za vse starostne skupine in oblikovati celostne rešitve športne in rekreacijske infrastrukture, Inštituta za filozofske študije, zgodovinske študije, za jezikoslovne študije in Pravni inštitut.

Foto: ekoper.si

Inštitut za jezikovne študije že razvija strategije na področju integracije priseljencev in azilantov, ki predvideva tudi učenje slovenskega in italijanskega jezika. Ob tej priložnosti je predstojnica prof. dr. Vesna Mikolič izpostavila dobro sodelovanje z Mestno občino Koper, ki si aktivno prizadeva, da programi uspešno zaživijo.

Poleg Mikuličeve so programe predstavili še doc. dr. Blaž Lenarčič predstavnik Inštituta za družbene vede, predstojnica Inštituta za oljkarstvo doc. dr. Maja Podgornik, predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave izr. prof. dr. Boštjan Simunič,  predstojnik Inštituta za filozofske študije prof. dr. Lenart Škof, predstojnik Inštituta za zgodovinske študije prof. dr. Egon Pelikan in prof. dr. Rok Svetlič predstojnik Pravnega inštituta.