DomovNaši krajiŽupan Aleš Bržan sprejel županjo Rima Virginio Raggi

Župan Aleš Bržan sprejel županjo Rima Virginio Raggi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestno občino Koper je v torek obiskala Virginia Raggi, županja mesta Rim, ki je na ekskurziji spremljala dijake srednjih šol italijanske prestolnice.

V torek, 9. aprila, je župan Aleš Bržan na obisku gostil Virginio Raggi, županjo italijanske prestolnice. Županja Raggi je na ekskurziji v Sloveniji in na Hrvaškem spremljala dijake rimskih srednjih šol, ki kraje ob vzhodni meji svoje države obiskujejo z namenom seznaniti se z zgodovinskimi dejstvi medvojnega in povojnega obdobja. Dijaki so obiskali Kostnico v Sredipolju (Sacrario di Redipuglia), fojbo v Bazovici, Rižarno v Trstu, skladišče št. 18 v Trstu in druge zgodovinske kraje.

Župan Aleš Bržan je gostji pojasnil, da je spomin na preteklost zelo pomemben, da se grozote vojne nikoli več ne bi ponovile. »Zgodovina nam mora biti v poduk. Zelo pomembno je tudi mlajšim generacijam predstaviti vsa zgodovinska dejstva, ki so zaznamovala te kraje in tukaj živeče ljudi.« Kot je še povedal Bržan, v Istri od nekdaj živi več narodov – Italijani, Slovenci in Hrvati, ki danes tu živijo v sožitju in medsebojnem spoštovanju ter razumevanju. »Za to je bilo potrebno veliko desetletij, veliko truda in prizadevanja. Danes so odnosi med ljudmi različnih narodnosti dobri in te odnose, ki smo jih utrdili skozi skupno zgodovino, je treba ohranjati, jih nadgrajevati in izboljševati. Enostranska in napačna politična razlaga zgodovinskih dejstev pa je lahko zelo škodljiva.«

Virginia Raggi je poudarila pomen obiska predvsem v luči spoznavanja dela zgodovine, ki ga v Rimu ne poznajo dovolj dobro. S poučnimi ekskurzijami so začeli v minulem letu in si želijo projekt nadgrajevati z novimi vsebinami, da bi svojim dijakom predstavili čim popolnejšo sliko.

Pomembne vidike življenja na tem območju je izpostavil Generalni konzul Italije v Kopru Giuseppe D’Agosto, ki je poudaril, da so ti kraji zelo priljubljeni. Temu so priča številni tuji državljani, vse več med njimi je Italijanov, ki se preseljujejo v Slovenijo iz različnih razlogov, vendar predvsem zato, ker je tukaj lepo živeti.

Po uradnem obisku so dijake v dvorani sv. Frančiška pozdravili podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè, predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper Fulvio Richter, Generalni konzul Republike Italije v Kopru Giuseppe D’Agosto, podpredsednica Državnega združenja Benečije, Julijske krajine in Dalmacije Donatella Schürzel ter županja mesta Rim Virginia Raggi.

Župana sta obisk sklenila z izmenjavo daril in skupnimi željami po krepitvi dobrih odnosov in ustvarjanju novih, trdnih vezi za še lepšo prihodnost.

Podžupan Steffè je poudaril, da sta izobraževanje in ozaveščanje novih generacij osnovna odgovornost vseh, saj bodo mladi le tako stopali po poti miru, sodelovanja in dialoga med narodi, ki jih je meja nekoč razdelila, vendar so danes združeni v medsebojnem spoštovanju, na skupni poti v prihodnost.