DomovNaši krajiŽupan MOK: “Z ustanovitvijo podružnice ruske univerze se Koper postavlja na zemljevid evropskih izobraževalnih središč!”

Župan MOK: “Z ustanovitvijo podružnice ruske univerze se Koper postavlja na zemljevid evropskih izobraževalnih središč!”

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je zaključilo prvo poglavje pred tremi leti začetih medsebojnih pogovorov ter sklepanj številnih dogovorov in sporazumov med Moskovsko državno univerzo M. V. Lomonosova in Univerzo na Primorskem, ki so pripeljali do ustanovitve prve evropske podružnice te elitne ruske univerze. Svečane prireditve se je ob ustanovitvi udeležil tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič je s ponosom pozdravil odprtje podružnice v mestu, ki mu županuje: »Ustanovitev skupnega izobraževalno-raziskovalnega centra moskovske Državne univerze Lomonosova v Kopru, v partnerstvu z Univerzo na Primorskem, je za Mestno občino Koper zagotovo velikega strateškega pomena, saj obeta razvoj skupnega raziskovanja in izobraževanja z namenom boljšega gospodarskega sodelovanja, Koper pa postavlja na zemljevid evropskih izobraževalnih in gospodarskih središč. Na to sem izredno ponosen.«

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič je s ponosom pozdravil odprtje podružnice v Kopru. Foto: Alen Ježovnik

Dodal je še, da je prav Univerza na Primorskem tista, zaradi katere se lahko koprska občina zagotovo postavlja ob bok vsem ostalim univerzitetnim središčem v slovenskem prostoru pa tudi onkraj naših meja.

Slavnostne akademije, na kateri sta rektorja univerz prof. dr. Dragan Marušič in akademik prof. dr. Viktor A. Sadovničij podpisala Akt ustanovitvi Podružnice moskovske državne univerze Lomonosov v Kopru, se je udeležilo več kot sto gostov, med njimi tudi minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec, veleposlanik Ruske federacije v RS Nj. Ekscelenca dr. Doku Zavgajev, državni sekretar z Ministrstva za gospodarstvo RS Aleš Cantarutti, predsednik Istrske županije Valter Flego, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, pravoslavni duhovnik Dejan Mandič in številni drugi ugledni gostje.

Ustanovitev skupne podružnice je rezultat triletnega tesnega sodelovanja med Fakulteto za management (članico Univerze na Primorskem) in Moskovsko šolo ekonomike (članico Državne univerze M. V. Lomonosova v Moskvi). Obe fakulteti sta avtorici skupnega izobraževanja za boljše gospodarsko sodelovanje.

Mesto Koper je s tem postalo prvo evropsko izobraževalno središče Univerze Lomonosova, s tem pa tudi stičišče med Evropo in Rusijo na področju znanstveno-raziskovalnega in gospodarskega sodelovanja.

Foto: ekoper.si

Rektor UP prof. dr. Dragan Marušič se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki so prispevali k uspešni zgodbi, začenši z zahvalo staremu-novemu dekanu Fakultete za management Univerze na Primorskem prof. dr. Matjažu Novaku, ki je drzno zamisel »na vzhod obrnjene internacionalizacije«predstavil že leta 2014. Ob izreku dobrodošlice »v mestu najzahodnejše podružnice moskovske Univerze Lomonosova« je dejal, da lahko ustvarimo še več velikih zgodb za Koper, Slovenijo in za širše okolje, celo za Evropo, »ki ji bo šlo najbolje, ko bo delovala kot celota sicer različnih, a sodelujočih delov«.

Rektor Univerze Lomonosova akademik prof. dr. Viktor A. Sadovničij je povedal, da ima ruska univerza številne podružnice v drugih državah prav na posebne prošnje predsednikov teh držav, nazadnje so jo odprli na Kitajskem. Ustanovitev prve v Evropi je pospremil z naslednjimi besedami: »Danes smo priča izjemno pomembnemu dogodku, rojstvu nove skupne izobraževalne ustanove. /…/ Rad bi poudaril, da je današnji projekt zelo poseben in se razlikuje od ostalih, ki smo jih že izpeljali. Povezuje nas namreč naša slovanska duša, korenine, kultura in tradicije. /…/ Načrtujemo šest smeri izobraževanja na področjih ekonomije in finance, matematike, biologije, filologije, politologije, ob tem pa še študije s področja turizma.«

Rektor UP prof. dr. Dragan Marušič. Foto: Alen Ježovnik

Predsednik Istrske županije Valter Flego je povedal, da ustanovitev podružnice vidi kot odlično priložnost za poglobitev sodelovanja med državama in da skupaj lahko dvigujemo raven znanja in sodelovanja. Tudi Flego je izpostavil skupno zgodovino in druge podobnosti obeh regij, ki jih lahko kot prednosti tega sodelovanja izkoristijo.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo RS Aleš Cantarutti je v svojem pozdravnem nagovoru tako nanizal svoje vtise o uspešni zgodbi: »Od prvega dne, ko nam je bila predstavljena ideja povezovanja obeh univerz, še posebno po obisku ministra Počivalška na sedežu ruske univerze v Moskvi, smo bili prepričani, da je to odličen projekt – ker je prav, da se ustvarja dolgoročna partnerstva, ki temeljijo na razvoju, inovativnosti in vstopu v tretje trge.«

»Prepričan sem, da bo Podružnica moskovske Državne univerze M. V. Lomonosova v Kopru prispevala k še boljšim rezultatom na gospodarskem področju. Z ministrom Ruske federacije za telekomunikacije in znanost Nikolayem Nikiforovom, ki je sopredsedujoči v Skupini za gospodarsko sodelovanje med državama, sva ugotovila, da zgolj klasično sodelovanje na področju gospodarstva ne bo pomagalo, temveč da ga bo potrebno poglobiti na področju znanosti, izobraževanja z izmenjavami študentov, profesorjev in diplomantov. /…/ To je velik uspeh ne le za Koper, temveč tudi za Slovenijo!,« je bil jasen minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec.

Po nagovorih sta rektorja obeh univerz ob zvokih članov Orkestra Slovenske filharmonije pristopila k podpisu Akta o ustanovitvi Podružnice moskovske Državne univerze M. V. Lomonosova, s čimer sta tudi uradno otvorila njeno delovanje.

Prostori podružnice se nahajajo na Verdijevi ulici v Kopru, v neposredni bližini Univerze na Primorskem.