DomovNoviceTudi v Kopru z aktivnostmi proti nasilju nad ženskami

Tudi v Kopru z aktivnostmi proti nasilju nad ženskami

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Generalna skupina združenih narodov je 25. november razglasila za Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. V okviru obeležitve tega dne z namenom ozaveščanja javnosti in aktivne soudeležbe vseh, ki lahko prispevamo k spremembam na tem področju, po vsem svetu potekajo dnevi aktivizma proti nasilju nad ženskami.

Nasilje je prisotno v vseh kulturah in družbenih slojih in ne zgolj med revnimi ali slabše izobraženimi osebami, kot ljudje pogosto zmotno mislijo. Statistike kažejo, da vsaka četrta ženska v Evropski uniji vsakodnevno doživlja nasilje v svojem domu ali izven njega. Nacionalna raziskava o nasilju v zasebni sferi in v partnerskih odnosih je pokazala, da je vsaka druga ženska (56,1 odstotkov) v Sloveniji od dopolnjenega 15 leta starosti doživela eno od oblik nasilja. Večina (92 odstotkov) povzročiteljev fizičnega nasilja nad ženskami je moški.

Vladne in nevladne organizacije, ki delujejo na podrodju preprečevanja nasilja v obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji (Krizni center za žrtve nasilja Piran, Krizni center za otroke in mladostnike Koper – Marelična hiša, Regijska varna hiša Kras, Orusfuo za nenasilno komunikacijo, enota Koper ter regijska koordinatorica za preprečevanje nasilja pri CSD Koper) tokrat svojo pozornost usmerjajo v ozaveščanje in preprečevanje nasilja v intimno-partnerskih zvezah med mladimi, saj je izrednega pomena ukrepanje in delovanje že dovolj zgodaj. V ta namen so pripravili zloženko “Nasilne zveze so brez zveze”, ki jo uporabljajo tudi pri izvajanju izkustvene delavnice na osnovnih in srednjih šolah.

Sporočilo, ki ga želijo prenesti mladim je, da so konflikti del vsake zveze in jih ne gre zamenjevati za nasilje, predvsem pa si želijo z ozaveščanjem doseči, da bi mladi hitreje prepoznali vzorce nasilnega vedenja ter se nanj bolj učinkovito odzivali.

Foto: vasadvokat.com

Prav na to temo bodo po vsej Sloveniji potekale različne aktivnosti. Tako bo v Mestni občini Koper, na Gimnaziji Koper potekala izkustvena delavnica “Labirint nasilja” in različne dejavnosti namenjene ozaveščanju nasilja nad ženskami ter nasilja v družini za dijakinje in dijake tretjih letnikov, in sicer 29. in 30. novembra ter 4. decembra. Poleg tega pa bo že 24. novembra, v Planetu Tuš Koper, ob 16. uri potekal pogovor z naslovom “Ustavimo nasilje”. Pogovarjali se boste s policisti, kriminalisti in strokovnimi delavci programov in enot CSD in NVO, ki bodo na stojnici nudili informacije s področja nasilja v družini in odgovarjali na  vaša vprašanja.

Že danes pa se lahko udeležite predstavitve in premiernega predvajanja eksperimenta »Gledam, (ne) vidim,« ki bo potekalo ob 17. uri v Študentskem centru Univerze na Primorskem na Čevljarski ulici 27 v Kopru.